Ook Nederlanders kunnen op zijn Amerikaans hamsteren

De Nederlandse overheid ontmoedigt burgers een extra voorraadje levensmiddelen in te slaan voor het nieuwe millennium, terwijl de Amerikaanse overheid juist adviseert extra water, eten en medicijnen in huis te halen....

Van onze verslaggever Lucas van Grinsven

'Wij propageren juist niet om te hamsteren. Het wordt namelijk een weekeinde als alle anderen', zegt een woordvoerder van het Nederlandse Projectbureau Millennium Overheid. Er is geen verklaring voor het verschil in inzicht tussen Nederland en de Verenigde Staten. Grote delen van de VS zijn immers net zo dichtbevolkt als Europa.

Toch zijn Nederlanders niet gerust op de goede afloop, want 28 procent verwacht millenniumproblemen, bleek gisteren uit een onderzoek van Motivaction. Dat is maar een paar procent minder dan in Amerika.

Nederlanders die het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen de adviezen van de Amerikaanse overheid volgen. De Federal Emergency Management Agency (www.fema.gov en www.y2k.gov) adviseert om voor tenminste drie dagen voedsel en water in huis te halen. Per persoon betekent dit tenminste vier liter water per dag. Hierbij moet rekening worden gehouden met baby's en ouderen die speciaal voedsel en medicijnen gebruiken.

Verder moeten burgers een blikopener paraat houden die handmatig kan worden gebruikt. Ook moeten in huis zijn: zaklampen, batterijen, een eerstehulp-doosje en een radio die werkt op batterijen. De tank van de auto moet tenminste half vol zijn. Belangrijke telefoonnummers moeten bij de hand worden gehouden en er moet voldoende contant geld in de portemonnee zitten om het een lang weekeinde uit te zingen.

Deze voorzorgmaatregelen zijn overigens niet ongewoon voor de wintermaanden als slecht weer dreigt. Amerikaanse huishoudens zouden deze voorraad altijd paraat moeten hebben voor het geval zij ingesneeuwd raken of de stroom uitvalt.

Minder urgent is het advies om bij fabrikanten van elektronica te controleren of de apparatuur millennium-bestendig is. Voor een thermostaat kan dit overigens weer wél van levensbelang zijn.

De telefoon moet op 1 januari slechts worden gebruikt als het strikt noodzakelijk is. Het testen van de telefoon is voor Amerikanen uit den boze, want het kan piekverkeer veroorzaken dat intensiever is dan op moederdag.

Reispapieren moeten op orde zijn en als deze bijna zijn verlopen, moeten ze worden verlengd vóór de jaarwisseling. Reizigers moeten zowel credit cards als travellers cheques op zak hebben. Vóór vertrek moeten zij zorgvuldig controleren of hun vlucht op tijd vertrekt en alle belangrijke telefoonnummers, paspoorten, medicijnen en bril moeten zij met zich meenemen als handbagage.

De Amerikaanse adviezen staan in schril contrast met die van het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken. 'De kans op een stroomstoring is niet groter dan gewoonlijk', stelt het ministerie in de Nationale Millenniumkrant die deze zomer huis aan huis werd verspreid. Verwarmingsketels leveren geen problemen op. Bij videorecorders moet de datum wellicht opnieuw worden ingesteld. Rond oud en nieuw kan gewoon worden gebeld, tenzij piekdrukte overbelasting veroorzaakt. 'Vanwege het millennium is het niet nodig extra inkopen te doen.'

Gemeentes als Heiloo besloten vorige week in aanvulling op de Millenniumkrant een kartonnetje uit te reiken aan de inwoners. Daarin het advies om bij stroomuitval niet te bellen met het alarmnummer 112. Kennelijk meent de gemeente dat een elektriciteitsstoring mogelijk is.

Nederlanders die geen voorzorgmaatregelen willen nemen, maar op de valreep toch wat willen doen, kunnen natuurlijk altijd brandhout hakken en de badkuip laten vollopen. Het advies van de satirische Amerikaanse krant The Onion (www.onion.com) komt voor hen waarschijnlijk te laat. Die krant raadt aan een waardevol ambacht te leren, zoals metselen of timmeren. Daaraan zal veel behoefte zijn als de beschaving tot stilstand zal komen in het nieuwe 'Koninkrijk der Beesten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden