Ook koninklijke lintjesregen heeft 'een glazen plafond'

In naam van Hare Majesteit zijn vandaag 1535 koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Bekende en minder bekende Nederlanders kregen er een opgespeld....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Henny Huisman, tv-presentator, is een van de gelouwerden. Hij is officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Net zoals Greetje den Ouden-Dekkers, oud-voorzitter van de Emancipatieraad. Adelheid den Hollander-Janssen uit Overasselt, oprichter van patiëntenorganisatie voor vrouwen met bekkenproblemen, werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Er werden in totaal 1511 lintjes uitgereikt in de Orde van Oranje-Nassau (onder wie 24 officieren en 291 ridders) en 24 in de prestigieuzere Orde van de Nederlandse Leeuw (allen ridders).

Dit jaar zijn er 131 meer lintjes uitgedeeld dan vorig jaar. De Kanselarij der Nederlandse Orden zei dat er meer konden worden toegekend, omdat de voorstellen beter waren gemotiveerd. Nederland lijkt aan het nieuwe stelsel, dat twee jaar geleden werd ingevoerd, te wennen.

Hans Klein Breteler, op dit moment cao-onderhandelaar namens de NZF in het zorg-conflict, werd ridder in de Orde van Oranje Nassau. In het dagelijks leven is hij directeur van het verpleeghuis De Bieslandhof in Delft. Dezelfde onderscheiding kreeg huisarts en publicist Ignace Schretlen uit Rosmalen. K. Storm, bestuursvoorzitter van Aegon werd officier in de Orde van Oranje-Nassau. Evenals dr. ing. G. Endenburg, oprichter van het Sociocratisch Centrum in Rotterdam.

In de kunstwereld gingen onderscheidingen naar musicus Willem Breuker, actrice Kitty Courbois, directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, actrice Petra Laseur, cabaretier Rients Gratama, cameraman Lajos Kalános en toneelspeler Henk Votel. Eveneens een lintje kregen Frans Leidelmeijer, kunstkenner en Frans van Dusschoten, de man die figureerde als aangever van André van Duijn, fotograaf Jan Swinkels en filmmaakster Digna Sinke.

In de onderwijswereld gingen lintjes naar prof. dr. W. Levelt, directeur van het Max Planck Instituut uit Groesbeek, prof. dr. D. Swaab, directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek uit Amstelveen, drs. J. Veldhuis, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Utrecht en prof. dr. ir. R. Rabbinge, hoogleraar theoretische productie ecologie in Wageningen.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau werden atlete Nelli Cooman, C. van Hugten, lid van de technische commissie rolstoeldansen van de Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten, gehandicapte topsportster J. Nannenberg en judoka Astrid Seriese.

Vrijwilligster J. van Beuzekom-van Veen uit Den Haag, H. Cohen, lid van de Commissie van Artsen van de Nederlandse Vereniging van Vrijwillige Euthanasie, werden Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester A. Cornelissen van het Belgische Baarle-Hertog, dat nu met het Nederlandse Baarle-Nassau een gezamenlijke gemeenteraad wil, wordt Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

De Indië-veteranen voorzitter J. Dijkema van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers en secretaris E. de Klerk-Moors van de Stichting Nationaal Indië Monument zijn geslagen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gold ook voor J. Vaessen, directeur van het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR).

Officier in de Orde van Oranje-Nassau werden directeur volksgezondheid dr. G. Elzinga van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM), voorzitter mr. F. Ensel van de Stichting Joods Maatschappelijk Werk, prof. K. van Wolferen, Japanoloog in Amsterdam en prof. dr. C. Rijnvos, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden