Ook in Marokko veel fraude met kinderbijslag

Ook in Marokko wordt op grote schaal gefraudeerd met Nederlandse kinderbijslag, blijkt uit onderzoek ter plaatse van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)....

In Marokko gaat het niet zozeer om 'verzonnen' kinderen, zo wijst het nog lopende onderzoek uit. Er worden echter massaal valse schoolverklaringen uitgegeven. Daardoor krijgen kinderen van 16 en 17 jaar die niet meer op school zitten, twee jaar langer kinderbijslag dan is toegestaan. Een aantal scholen bleek niet eens te bestaan, aldus bronnen die bij het onderzoek zijn betrokken.

De Sociale Verzekeringsbank keert namens de overheid de AOW en kinderbijslag uit. Ook in het buitenland woonachtige kinderen van ouders die in Nederland rechten hebben opgebouwd, profiteren daarvan. Zo gaat jaarlijks voor 37 miljoen aan kinderbijslag naar Marokko (voor 17 duizend kinderen) en voor 15 miljoen naar Turkije (voor 7 duizend kinderen). Door gezinshereniging worden de overmakingen overigens elk jaar kleiner.

De SVB onderzocht al eerder de situatie in Turkije. Met name in het oosten van Turkije bleken opvallend veel tweelingen te worden geboren. Eind 1998 wees een eerste onderzoek uit dat mogelijk door eenderde van de onderzochte gezinnen werd gefraudeerd. Zij gaven meer kinderen op dan er waren.

Inmiddels heeft de SVB het onderzoek afgerond. Daaruit blijkt dat 23 procent van de 1156 onderzochte gezinnen er kinderen bij heeft verzonnen om meer kinderbijslag in de wacht te slepen. Dat gebeurde meestal in samenwerking met plaatselijke ambtenaren, die de niet-bestaande kinderen in het bevolkingsregister opnamen.

De SVB wil verder niets over de resultaten kwijt, omdat de gegevens nog verwerkt moeten worden in een verslag aan minister Vermeend van Sociale Zaken. Het gaat vermoedelijk om een kleine zeshonderd 'verzonnen' kinderen, voor wie jaarlijks 120 duizend gulden werd overgemaakt.

Het onderzoek is niet representatief, omdat het zich toespitste op negen provincies in het oosten van Turkije. In de overige 71 provincies werd slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. Daar werd geen fraude aangetroffen.

De SVB heeft geen verklaring voor deze opmerkelijke uitkomst. Een deel van de betrokken provincies ligt in het opstandige, Koerdische deel van Turkije. Uit die streek werden vroeger door Nederland veel gastarbeiders geronseld.

De onrechtmatige uitkeringen zijn inmiddels stopgezet. Ook zijn procedures in gang gezet om de te veel uitbetaalde kinderbijslag terug te vorderen. Of dat lukt, is nog niet te zeggen.

Met het Openbaar Ministerie in Den Haag wordt overlegd of in enkele extreme gevallen tot strafrechtelijke vervolging kan worden overgegaan. De kans daarop wordt klein geacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden