Commentaar

'Ook Holleeder heeft recht op re-integratie'

De vordering van 18 miljoen euro op Willem Holleeder lijkt het doel van de 'plukze-wetgeving' voorbij te schieten. Dat betoogt Volkskrant-redacteur Sander van Walsum.

Willem Holleeder Beeld ANP
Willem HolleederBeeld ANP

Jarenlang kreeg justitie maar geen vat op Willem Holleeder. Aanhoudend werd hij met uiteenlopende vormen van zware criminaliteit in verband gebracht, zonder dat hier passende straffen op volgden. Tot hij in 2007 tot negen jaar cel werd veroordeeld voor afpersing van - onder anderen - vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Toen de boef eenmaal was gepakt, liet het OM hem niet meer los. Ook niet nadat Holleeder werd vrijgelaten na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten. Vrijdag bepaalde de Haarlemse rechter dat de voormalige Heineken-ontvoerder 17.957.932,47 euro aan de Staat der Nederlanden moet betalen. Dit bedrag zou Holleeder van Endstra en anderen hebben afgeperst en bij de zakenman Jan Dirk Paarlberg - onlangs zelf tot vier jaar cel veroordeeld - in bewaring hebben gegeven.

Het is niet aannemelijk dat bij Holleeder meer dan een fractie van de miljoenenclaim kan worden opgehaald. Maar dit lijkt de vastberadenheid van justitie om hem te blijven opjagen niet noemenswaardig te temperen. Bij het publiek, dat in dezen door het OM wordt vertegenwoordigd, zal Holleeder niet op meer mededogen kunnen rekenen.

Toch is het de vraag of de 'plukze-wetgeving' die tegen Holleeder in stelling is gebracht haar doel niet enigszins voorbijschiet. De regeling is bedoeld om criminelen het genot van wederrechtelijk verkregen bezit te ontzeggen. Nu staat ze mogelijk de re-integratie in de weg waar zelfs een 'topcrimineel' recht op heeft. Holleeder zal schulden moeten aangaan die hij nooit met eerlijk verdiend geld zal kunnen terugbetalen. De straf voor vroegere criminele handelingen zou tot nieuwe wetsovertredingen kunnen uitnodigen. Op die manier zullen justitie en Willem Holleeder elkaar nog jarenlang kunnen bezighouden. En ook dat kost gemeenschapsgeld.

Sander van Walsum is chef van de opinieredactie van de Volkskrant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden