Ook de begrafenisstoet gaat over het water

Begraafplaatsen zijn vaak een baken van rust in de hectiek van de (wereld)stad. Père-Lachaise in Parijs kent iedereen. Maar er zijn meer bijzondere dodenakkers....

1Kapel in ‘t Zand, Roermond Er zijn vakken voor verschillende religies en er is een speciale kapel voor bisschoppen. Beroemd is het ‘Graf-met-de-handjes’ van een stel dat tijdens leven (en dood) niet bij elkaar mocht zijn. De jonkvrouw ligt aan protestantse, haar niet-adellijke echtgenoot aan katholieke zijde begraven. Ze zijn voor eeuwig verbonden: betonnen handen houden elkaar over een muur heen vast. (Saskia)

2Diepenveenseweg, Deventer/ Heilig Land Stichting, Nijmegen De dodenakker in Deventer wordt niet meer gebruikt. Men houdt de paden schoon, voor de rest gaat de natuur haar gang. (Jos de Lijster) De begraafplaats Heilig Land Stichting, ooit onderdeel van een Katholiek devotiepark, bevat replica's van onder meer de grafheuvel met het kruis en het hof der olijven. (JB)

3Het Vrolijk Kerkhof, Roemenië In het bergdorp Sapanta zijn de blauwe houten grafzerken beschilderd met het portret van de overledene en voorzien van een levensverhaal in poezië. Sommige komisch, andere ontroerend, dan weer ronduit sarcastisch. In het Roemeens, dus neem een vertaler mee. (Herman)

4Cimetière Marin, Corsica De begraafplaats in Bonifacio ligt hoog boven de zee. Gebouwd op de punt van de rots, lijkt hij op een klein vakantiedorp. De graven zijn huisjes waar hele families in worden opgebaard. Het uitzicht op de zee is spectaculair. (Tony Tseng)

5Necropolis Colón, Cuba Deze dodenakker in Havana is een stad op zichzelf, waar zo ongeveer alle bekende Cubanen liggen begraven. Aan de grootte van de graven lees je het belang van de personen af. Soms zijn de graven hele gebouwen, grote herdenkingsmonumenten. (Gert-Jan)

6 Invalidenfriedhof, BerlijnHier zijn veel generaals begraven, gesneuveld in de oorlogen tegen Napoleon en in de oorlogen daarna. Na 1945 kwam het kerkhof in de Russische zone terecht en vervolgens werd de Berlijnse Muur er dwars doorheen gebouwd. Het kerkhof is na de Wende deels gerestaureerd en de Muur bewaard gebleven. (Gerard Slokkers)

7Joodse begraafplaats, Praag Legt met z’n schots en scheve stenen en drukke aanblik de onderdrukking tijdloos vast. (Chris) Een andere vaak genoemde Joodse begraafplaats is Beth Haim (Portugees-Israëlitisch) Ouderkerk aan de Amstel, vol 17de-eeuwse gebeeldhouwde grafzerken. (Judith )

8Necropolis, Glasgow Een schitterende begraafplaats uit de Victoriaanse tijd. Geeft een mooi tijdsbeeld. (Anton Stapelkamp) Ook Highgate Cemetery in Londen stamt uit deze tijd.

9'Skogskyrkogården, Stockholm Staat op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Ruim 100 hectare, herbergt meer dan 100 duizend graven. (Christina)

10Fondamenta Nuova, Venetië De doden worden begraven op het ommuurde eiland San Michele. Ook de begrafenisstoet gaat over het water naar dit dodeneiland. Serene plek met zowel eenvoudige oorlogsgraven als de grotere familiegraven. (Ernst Korpershoek)

Marian Holthuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden