Ook Ballast stort zich in baggeroorlog

Topman R. Kottman van Ballast Nedam lonkt openlijk naar kopers voor zijn baggerdivisie. Daarmee werpt dit Amstelveense bouwconcern zich midden in de oorlog tussen HBG en Boskalis....

Van onze verslaggevers Jan Meeus en Joost Ramaer

Boskalis bereidt een vijandig bod voor op HBG, nadat een jaar lang praten over samenwerking niets had opgeleverd. HBG probeert zich Boskalis van het lijf te houden door met de aandeelhouders van Deme te praten over een fusie van de baggeractiviteiten.

Donderdag meldde Het Financieele Dagblad dat Boskalis, geholpen door grootaandeelhouder HAL, op zijn beurt een bod voorbereidt op Deme. 'Wie Deme in handen krijgt, wint deze strijd', aldus P. Verbraeken, analist bij HSBC Investment Bank.

Ook Ballast Nedam studeert op de toekomst van zijn baggerpoot. 'Verkoop of een fusie met bijvoorbeeld Van Oord: niets is uitgesloten', aldus Kottman, die het Amstelveense concern sinds november leidt. Het familiebedrijf Van Oord ACZ uit Gorcum is met 5 procent van de wereldbaggermarkt de kleinste van de Nederlandse baggeraars, na Boskalis (21 procent), HBG (11 procent) en Ballast Nedam (6 procent).

Van Oord en Ballast behoren tot de voorlopige winnaars in de strijd om wat nu al 'de grootste baggerorder van de eeuw' wordt genoemd, de Jurong Tuas-landaanwinning in Singapore. Zij behoren tot een van de twee consortia die de laagste prijzen hebben geboden op het Jurong-project. In de andere combinatie werken de beide kemphanen HBG en Boskalis broederlijk samen met hun Belgische prooi Deme.

Boskalis weigert elk commentaar op een mogelijk bod op Deme. De belangrijkste aandeelhouders van deze Belgische baggeraar, Ackermans & Van Haaren en Decloedt, waren donderdag niet bereikbaar. Ackermans onderhandelt al enige tijd met HBG over een verkoop van Deme en zijn bouwpoot Van Laere in ruil voor een fors minderheidsbelang in het Rijswijkse concern.

'Wij gaan gewoon door met die gesprekken', reageert een HBG-woordvoerder op de actie van Boskalis en HAL. De aandeelhouders van HBG kunnen voorlopig niet stemmen over het bod van Boskalis en HBG's eigen plannen met Deme. De eerstvolgende aandeelhoudersvergadering wordt gehouden op 12 mei, en HBG heeft geen eerdere bijeenkomst op de agenda staan. 'Voorlopig nog niet.'

De strijd om HBG en Deme is ontbrand omdat alle baggeraars op zoek zijn naar schaalvergroting. Het regent reuzenorders zoals in Singapore, en die zijn zelfs voor wereldmarktleider Boskalis niet meer te behappen.

Het baggerbedrijf uit Papendrecht probeerde al in 1993 Ballast Nedam in te lijven, toen nog onderdeel van British Aerospace. Maar de veel kleinere baggerpoot van Ballast kwam hevig in verzet en uiteindelijk zocht het concern zijn toevlucht in een beursgang, geholpen door ING en de Duitse bouwer Hochtief die allebei een belang namen.

Voor zijn bod op HBG koos Boskalis 'een briljant moment', aldus analist Verbraeken. 'De beurskoers bereikte onlangs een dieptepunt, terwijl de winst zich dit jaar zal herstellen.' HBG leed de laatste jaren zwaar onder de enorme verliezen van de Duitse dochter Wayss & Freytag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden