Ontvoerders van lid religiegroep krijgen voorwaardelijk cel

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag voorwaardelijke celstraffen tot zes maanden opgelegd aan veertien verdachten in de ontvoeringszaak van de 28-jarige Ester Veldhoen uit Zoeterwoude....

ANP

ANP

DEN HAAG

Familieleden en hulpverleners haalden Esther en haar drie maanden oude baby in februari vorig jaar tegen haar wil uit de zogenoemde IFA-religie, een geloofsgemeenschap die door sommigen als sekte wordt beschouwd. De ouders waren ervan overtuigd dat hun dochter gevaar liep. Omdat Ester net een baby had gekregen, vonden zij de situatie extra urgent. In een bungalow werd ze 'gedeprogrammeerd', waarna ze enkele dagen later werd ontzet door een arrestatieteam.

De ouders vreesden dat hun dochter en hun kleinkind onherstelbare geestelijke schade zouden oplopen. De officier van justitie twaalf maanden cel tegen hen geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De rechtbank vindt dat met de ontvoering de vrijheid van de vrouw is aangetast. Verder hadden de ouders de persoonlijke levenssfeer van hun dochter moeten respecteren. Van een noodsituatie om de ontvoering te ondernemen, was volgens de rechter geen sprake. Evenmin acht de rechtbank bewezen dat het slachtoffer zwaar lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen.

De officier van justitie betoogde twee weken geleden dat de ouders aan de mede-ontvoerders een onjuiste voorstelling van zaken hadden gegeven. Volgens hem kon het echtpaar het moeilijk verkroppen dat de dochter haar vleugels uitsloeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden