'Ontvoerde Duitse archeologe hield deel losgeld zelf'

De Duitse media speculeren ongeremd over de mogelijkheid dat de 43-jarige archeologe Susanne Osthoff haar eigen ontvoering - eind 2005 in Irak - heeft gearrangeerd....

Medewerkers van de Duitse inlichtingendienst BND deden hunvondst tijdens het verblijf van Osthoff in de Duitse ambassade,meteen na haar vrijlating op 18 december. In haar kleding troffenzij drieduizend dollar aan: een klein deel van het losgeld (naarverluidt vijf miljoen dollar) dat aan de ontvoerders was betaald.

Osthoff zou hebben erkend een bundeltje dollarbiljetten vanhaar ontvoerders te hebben gekregen. Deze 'schenking' was bedoeldals compensatie voor de bijna 2700 dollar die zij haar eerderafhandig zouden hebben gemaakt. Ook dát geld was vermoedelijkafkomstig van de Duitse overheid: twee dagen vóór haarontvoering had Osthoff op de Duitse ambassade in Bagdad eendonatie van bijna 33 duizend dollar ten behoeve van eenarcheologisch project in Mosul geïnd.

Deze voorstelling van zaken is zeer belastend voor Osthoff:zij lijkt geen aanstalten te hebben gemaakt om haar deel van hetlosgeld aan de Duitse overheid terug te betalen. Veel Duitsekranten houden echter serieus rekening met de mogelijkheid datzij met haar ontvoerders heeft samengespannen.

Ter onderbouwing van deze hypothese verwijzen zij naar desympathie die Osthoff voor haar ontvoerders heeft geuit, en naarde anti-Duitse gezindheid waarvan zij bij herhaling heeftblijkgegeven. Zij betichtte haar landgenoten ervan een hetzetegen haar te voeren, en verweet de bondsregering zichonvoldoende voor haar vrijlating te hebben ingespannen. In dedrie televisie-interviews die zij sinds haar vrijlating heeftgegeven, heeft zij sterk de (als suspect ervaren) nadruk gelegdop het contrast tussen haar eigen levensstandaard en die van deDuitse diplomaten.

Bovendien zou de BND lacunes en tegenstrijdigheden in hetrelaas van haar ontvoering hebben waargenomen. Zo is sinds deontvoering niets meer vernomen van Osthoffs chauffeur (voor wieook losgeld zou zijn betaald). Dit zou er op kunnen duiden datook hij bij een eventueel complot was betrokken.

De kwestie is hoe dan ook pijnlijk voor de Duitse regering.Na de ontvoering van Osthoff , op 25 november, had ze parmantigaangekondigd zich niet door de daders te zullen laten chanteren.Vervolgens verklaarde ze niet op hun politíeke eisen te zulleningaan (hetgeen de mogelijkheid van de betaling van losgeldopenliet). Ten slotte hulde zij zich in stilzwijgen over detoedracht van Osthoffs bevrijding - uit beduchtheid voor nógmeer ontvoeringen. Inmiddels wordt de betaling van een'substantieel bedrag' aan de ontvoerders niet langer ontkend.

De meeste Duitsers lijken hiermee op zich geen moeite tehebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden