'Ontmaskering prostituee en adviseur gemeente Patricia Perquin sloeg in als een bom'

De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad wil weten hoe Patricia Perquin het Wallenbeleid heeft beïnvloed. Ook willen de liberalen weten of er aanleiding is maatregelen te herzien, nu de Volkskrant de onder dit pseudoniem schrijvende prostituee goeddeels heeft ontmaskerd als auteur van fictie.

Valerie Lempereur, alias Patricia Perquin, op een foto uit 2007. Beeld ANP
Valerie Lempereur, alias Patricia Perquin, op een foto uit 2007.Beeld ANP

De ontmaskering is ingeslagen als een bom, zegt VVD-fractievoorzitter Robert Flos. Hij heeft Perquin één keer ontmoet op een bijeenkomst met andere fractievoorzitters uit de raad, in een zaaltje zonder ramen in het stadhuis. 'Haar identiteit mocht niet bekend worden, nu begrijp ik waarom.'

'We mogen ons wel drie maal achter de oren krabben dat we waarde toekenden aan verhalen van iemand die marchandeert', zegt Flos. Hij vindt dat het salaris van Perquin moet worden teruggevorderd. Patricia Perquin is door de gemeente aangetrokken als adviseur naar aanleiding van haar verhalen in Het Parool, waarin ze haar jarenlange ervaringen in het vak beschreef. Ook schreef ze de bestseller Achter het raam op de Wallen.

Perquin werkt een dag per week voor het Prostitutie en Gezondheidscentrum van Amsterdam, een huiskamer waar de vrouwen in het vak stoom afblazen en terecht kunnen voor hulp.

Pseudoniem
Het is twijfelachtig of Perquin 4,5 jaar fulltime als prostituee heeft gewerkt op de Wallen, zoals zij beweert. Perquin blijkt het pseudoniem te zijn van Valérie Lempereur, een society- en misdaadjournaliste, die meermalen in opspraak is geraakt en wordt beschuldigd van leugens en bedrog.

Toenmalig wethouder en nu vicepremier Asscher heeft haar enkele malen geraadpleegd. Burgemeester Van der Laan sprak haar een keer. Hij heeft de verantwoordelijkheid over de Wallen van Asscher overgenomen toen die vertrok. Door de Wallen schoon te vegen en ramen te sluiten hoopt Amsterdam meer greep te krijgen op de rosse buurt en vrouwenhandel beter te bestrijden.

Laurens Ivens, fractievoorzitter van de SP, begrijpt alle ophef niet. 'Ook zonder Perquin had Amsterdam de misstanden op de Wallen aangepakt. Keiharde misstanden die keihard in alle rapporten staan. Ik heb haar verhalen niet nodig om te beseffen dat we de uitwassen moeten bestrijden. Als ik op de Wallen loop, zie ik het leed in de ogen van de vrouwen achter de ramen.'

De verplichte taaltoets en de verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar, waartoe Amsterdam binnenkort besluit, komen niet uit de koker van Perquin, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. 'Asscher kwam met de taaltoets toen hij nog niet eens had gehoord van Perquin.'

De verhoging van de leeftijdsgrens zat in de nieuwe Prostitutiewet, die sneuvelde in de Eerste Kamer. 'De wet is gemaakt lang voordat Perquin ging schrijven over de Wallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden