Onrust en onduidelijkheid rond brand Moerdijk

RIJSWIJK - Een week na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is nog veel onduidelijk. Omwonenden maken zich zorgen; ze vragen zich af er voor hen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen en zijn boos over het gebrek aan informatie.

De ravage na de brand in Moerdijk. Beeld epa

Vanavond waren opnieuw informatiebijeenkomsten voor de bewoners van het gebied. In Strijen werden veel vragen gesteld. 'Ik krijg de indruk dat we aan alle kanten bedonderd worden', aldus een aanwezige. In 's-Gravendeel kwamen zo'n vierhonderd mensen bijeen.

'Ik lig er wakker van', aldus een overblijfmoeder uit 's Gravendeel. 'De eerste dagen na de brand mochten de kinderen gewoon buiten spelen. Dinsdag kregen we een telefoontje dat ze niet meer buiten mochten spelen.' Een ander heeft een biologisch moestuintje. 'Ik vraag me af hoe biologisch mijn tuintje nu nog is.'

Extra metingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt met de autoriteiten of toch extra metingen naar lood in de omgeving van Moerdijk nodig zijn. Het instituut wil zeker weten dat er niet te veel lood is vrijgekomen bij de brand.

Eerder zei een RIVM-zegsman dat er in de Mariapolder bij Moerdijk op de dag van de brand in neergedaalde roetdeeltjes in het gras veel meer lood is gemeten dan is toegestaan (879 mg/kg, terwijl 0,5 mg/kg normaal is). Een dag later werd er veel minder lood in het gras gemeten. Het RIVM sprak van 'een uitschieter'. Er zijn meer metingen die bevestigen dat het om een uitschieter gaat, volgens toxicoloog Rolaf van Leeuwen van het RIVM. Gewassen op het land, zoals spruitjes en boerenkool, zijn ook onderzocht op lood. De uitslagen moeten nog binnenkomen.

Geen zorgen

Intussen horen de bewoners dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, maar de toxicoloog raadt aan 'wel voorzorgsmaatregelen in acht te nemen'. Afgeraden wordt om gewassen te eten van het land waar de rook van de brand overheen trok.

Mensen die gezondheidsklachten of hinder hebben naar aanleiding van de brand kunnen op de site crisis.nl een vragenlijst invullen. De vragenlijst dient als registratie. De GGD's en het RIVM bekijken of er naar aanleiding van de reacties nadere acties nodig zijn.

Onder vuur

In de tussentijd lijkt het bedrijf, maar ook de gemeente Moerdijk, steeds meer onder vuur te liggen. Het chemiebedrijf Chemie-Pack is in staat van beschuldiging gesteld, zo bleek dinsdag, omdat het in strijd zou hebben gehandeld met de vergunning. Het OM deed dinsdag geen verdere mededelingen over de zaak.

Het actualiteitenprogramma EenVandaag dook in inspectierapporten en vergunningen van het bedrijf sinds 2002 en beweert dat het bedrijf de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften stelselmatig heeft overtreden. Jaar in, jaar uit zou het bedrijf bij controles op de vingers zijn getikt door diverse overheidsorganen. Desondanks werden er steeds opnieuw vergunningen aan het bedrijf verleend, aldus het programma. Het bedrijf zegt in een reactie 'altijd volgens de vergunning te hebben gehandeld'. Burgemeester Wim Denie van Moerdijk verwees naar de woordvoerder van de burgemeester Breda, maar die wilde niet reageren.

Volgens EenVandaag blijkt ook dat het bedrijf geen bedrijfsbrandweer heeft, terwijl dit bij een chemisch bedrijf van deze categorie wel zou moeten.

De gemeente Strijen houdt woensdag een informatiebijeenkomst voor inwoners over de brand die afgelopen woensdag bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk woedde. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden