Onno Kleyn drinkt een lichtvoetige witte wijn van verrukkelijk zuur fruit

Onno Kleyn drinkt een lichtvoetige, witte wijn van de passerinadruif.

Afgelopen oktober dartelde ik door de wijngaarden van de Marken, dat oostelijke Toscane-alternatief, tijdens het begeleiden van een truffelweekend. Anders dan die overbekende regio, waar rode wijn de dienst uitmaakt, doet men in Le Marche aan van alles; van wegwaaiend, onbezonnen wit, tot rood met uit tannine opgetrokken kasteelmuren van vijf meter dik. Dat alles te genieten in een ernstig geplooid heuvellandschap waar de diepe historie je van overal toegrijnst. Voeg daarbij een door grottenkaas en stoofpotten geschraagd culinair verzorgingsniveau en u begrijpt waarom ik komend najaar de exercitie herhaal.

Een van de blijde hernieuwde kennismakingen was die met de witte wijnen van de passerinadruif. Lichtvoetig, maar allerminst dun, variërend van knapperig tot wat steviger. 'Pagadebito' was ooit zijn bijnaam, 'schuldbetaler', vanwege zijn hoge productiviteit. Jaja, maar dat ging wel ten koste van de kwaliteit. Simone Capecci beperkt dan ook de rendementen en maakte van zijn Passerina 'Tufilla' een lekker geurige, bloemige wijn met verrukkelijk zuur fruit in de smaak. En dat flikt hij terwijl het spul maar 12,5 procent alcohol bevat (wat allerminst logisch is; meestal betekent meer alcohol meer geur). Puur voorjaar!

Simone Capecci Tufilla Passerina 2017
Gastrovino, €9,95, nu in actie €8,95
simonecapecci.it
prijs/kwaliteit 8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden