Onderzoek naar donorsperma geëist

Rechter wijst verzoek van lesbisch stel af om gegevens te krijgen van het ziekenhuis...

AMSTERDAM De vereniging van gynaecologen wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een verwisseling van sperma onderzoekt bij de kunstmatige inseminatie van een vrouw in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl. Zeven jaar geleden werd uit een blank lesbisch stel met een blanke donorvader een donker jongetje geboren. Volgens de advocaat van het stel was het op de afdeling een ‘chaos’ en zijn er mogelijk nog meer buisjes sperma verwisseld.

Het lesbische stel had een kort geding aangespannen om gegevens te krijgen van het ziekenhuis waarmee ze de biologische vader van hun kind zouden kunnen vinden. De rechtbank in Groningen oordeelde vrijdag echter dat het ziekenhuis deze gegevens niet hoeft te verstrekken.

Het ziekenhuis had de fout al eerder toegegeven aan het stel. Na onderzoek kregen ze vervolgens te horen dat de biologische vader mogelijk een Arubaanse man was, die destijds met een vrouw naar het ziekenhuis was gekomen om een kind te verwekken. Het ziekenhuis had echter geen gegevens meer van deze Arubaanse man.

De gegevens van de vrouw zijn er wel. Vrijdag eiste het stel daarom dat het ziekenhuis haar identiteit zou bekendmaken. Het Delfzicht weigert al jaren haar gegevens te verstrekken. In het verleden nam het ziekenhuis wel contact op met haar, maar ze zou hebben gezegd dat ze de man niet kon bereiken en dat ze er ook geen moeite voor wilde doen.

De rechter stelde echter dat de zaak geen spoedeisend belang heeft, omdat dit ook in een bodemprocedure kan worden uitgevochten. Ook vond hij dat het stel niet alle kansen had gegrepen om de biologische vader te achterhalen; ze hadden het aanbod afgewezen van het Delfzicht Ziekenhuis een brief te schrijven aan de vrouw.

‘Maar dat komt doordat mijn cliënten het ziekenhuis niet meer vertrouwen’, zegt advocaat Martin de Witte van het lesbische stel. ‘Het ziekenhuis is al zeven jaar lang bezig het onderzoek te traineren. Bovendien ga ik ervan uit dat die andere vrouw ook boos is op het ziekenhuis. Zij heeft gehoord dat er mogelijk een kind is verwekt met het zaad van háár donor.’

Volgens hem heeft het lesbische stel van de gynaecoloog gehoord dat het zaad van hun blanke donor, een huisvriend, verdwenen is. De Witte: ‘Deze man is nu bang dat zijn zaad is gebruikt om andere vrouwen te bevruchten. En in de buisjes met zijn nummer zat zaad van een of twee andere mannen, die niet de vader zijn van het kindje. Het was een puinhoop daar.’

‘Het ziekenhuis heeft ook tegen mijn cliënten gezegd dat het een rommeltje was daar’, aldus De Witte. ‘De artsen in het ziekenhuis hobbyden een beetje bij om mensen te helpen die zwanger wilden worden.’ De bewuste afdeling is inmiddels gesloten.

Het Delfzicht Ziekenhuis weigert commentaar. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt zonder nieuwe meldingen voorlopig geen onderzoek te doen naar de zaak. Een verzoek in het verleden is afgewezen, al kan de inspectie niet zeggen waarom.

Hoogleraar Jan Kremer van de vereniging van gynaecologen stelt dat het ziekenhuis meer openheid moet geven. ‘Als we het vertrouwen van mensen in zo’n kwetsbare positie schaden, moeten we ons schamen en daarvan leren. De inspectie heeft de verantwoordelijkheid zo’n fout breed uit te meten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden