Onderzoek naar achtergehouden spoorrapport

Een consultant onderzoekt de ambtelijke ruzie op het ministerie van Infrastructuur en Milieu waardoor een kritisch rapport over het aanbesteden van spooronderhoud door ProRail niet naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Op basis van het onderzoek wordt besloten of er personele maatregelen worden genomen, schrijven minister Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Wilma Mansveld donderdag aan de Kamer.

Minister Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Wilma Mansveld. Beeld ANP
Minister Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Wilma Mansveld.Beeld ANP

Schultz had in september opdracht gegeven om het rapport naar de Kamer te sturen, maar dat gebeurde niet omdat ambtenaren het met elkaar oneens waren. Mansveld, die het Spoor sinds november in haar portefeuille heeft, kwam hierdoor vorige maand in zwaar politiek weer. De SP dreigde zelfs even met een motie van wantrouwen. De oppositie nam uiteindelijk genoegen met excuses. Een motie van de PVV om orde op zaken te stellen op het departement kreeg steun van bijna de hele Kamer.

De minister noemde het 'onvergeeflijk' om het rapport niet te sturen. Ook werden disciplinaire maatregelen tegen de betrokken ambtenaren niet uitgesloten. Overigens wordt de kwestie verder als een interne aangelegenheid beschouwd en zal er over het onderzoek niets meer naar buiten worden gebracht.

Intern wordt ook een aantal zaken aangepakt. Er wordt met name gekeken naar de wisselwerking en de bevoegdheden tussen de onderdelen inspectie en beleid.

Het rapport dat in de la bleef was van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarin staat dat het aanbestedingsbeleid voor spooronderhoud van ProRail in de toekomst kan leiden tot vertragingen en zelfs treinongevallen. ProRail heeft inmiddels maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden