‘Onderzoek misbruik op alle internaten’

De overste van de paters salesianen Herman Spronck pleit voor ‘een breed onderzoek’ naar mogelijk seksueel misbruik van jongeren in katholieke instellingen.

Wie het onderzoek moet uitvoeren, weet hij nog niet. ‘Er zijn veel meer kloosterordes en congregaties. Het is goed om ook daar te kijken: hoe is dat bij jullie gegaan’, zegt Spronck. Hij hoopt dat ook de bisdommen daaraan willen meewerken.

‘Het dossier staat op de agenda van de bisschoppenconferentie van 9 maart’, reageert woordvoerder Pieter Kohnen namens de bisschoppen. Hij wil niet vooruitlopen op besluiten: ‘Er zal gekeken worden wat noodzakelijk is en wat de mogelijkheden zijn.’

De salesiaan Spronck zegt met zijn oproep voor een breed onderzoek geenszins zijn eigen straatje te willen schoonvegen. ‘We moeten eerlijk zijn en eerst onze eigen zaken op orde stellen.’ Hij roept alle oud-leerlingen van salesianen ‘die mogelijk slachtoffer van misbruik zijn geworden’ op om dat te melden bij Hulp & Recht, de instelling van de katholieke kerk die zaken van seksueel misbruik onderzoekt. Ook biedt hij bij voorbaat zijn excuses aan ‘aan iedereen die binnen de muren van de salesiaanse instellingen niet de bescherming heeft gekregen waarop hij of zij moest kunnen rekenen’.

De congregatie van de salesianen van Don Bosco kwam vorige week in opspraak na enkele openlijke getuigenissen in de media van seksueel misbruik op Don Rua, het kleinseminarie van de salesianen dat in 1971 werd gesloten. Spronck zegt nooit eerder gehoord te hebben van seksueel misbruik binnen zijn orde: ‘We hebben in al die jaren geen enkele melding gehad.’

Katholieke kerk (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden