Ondernemer, muzikant, schrijver: Beijer was een gedreven en geduldig multitalent

Ondernemer en muzikant Erik Beijer wist zijn verschillende gaven altijd te combineren dankzij zijn enorme gepassioneerdheid.

Peter de Waard
Ondernemer en muzikant Erik Beijer Beeld
Ondernemer en muzikant Erik BeijerBeeld

Hij had nu eigenlijk in een prachtig natuurgebied in de Amerikaanse staat Oregon moeten zitten om daar een boek te schrijven over zijn idealen, terwijl zijn echtgenote, blokfluitist Saskia Coolen, artist in residence was.

Compleet onverwacht overleed Erik Beijer, muzikant en ondernemer, op 1 maart aan een hartstilstand. 'Er was geen enkel voorteken. We renden samen een paar keer per week. En ineens scheurde in de nacht van dinsdag op woensdag zijn aorta', zegt Coolen.

Hij werd slechts 58 jaar. Bijna 35 jaar was hij gambist en trommelaar van het ensemble Camerata Trajectina dat het Nederlandse muzikale erfgoed probeert veilig te stellen. Daarnaast was hij directeur-bestuurder van DIGH (Dutch International Guarantees for Housing), zijn eigen bedrijf dat sociale woningbouw mogelijk maakte in (Zuid) Afrika, Midden-Amerika (Nicaragua en Suriname) en Oost-Europa (Kroatië en Montenegro). Kenmerkend waren zijn enorme gedrevenheid en zijn geduld. 'Hij was iemand van de lange adem die dacht dat het uiteindelijk wel goed kwam', vertelt zijn echtgenote.

Erik Beijer werd geboren in geboren in Amsterdam, in een gezin met nog twee zussen. Zijn vader was directeur bij diverse telefoondistricten van de PTT.

Beijer was een multitalent. Hij studeerde sociologie en economie in Utrecht en bekwaamde zich daarnaast in de viola da gamba en slagwerk. Na zijn studie trad hij als stafmedewerker toe tot het woningbouwbedrijf Amsterdam - het huidige Ymere. Daarna trad hij in dienst van een consultancybedrijf. Intussen ontwikkelde hij plannen om een financieringsmaatschappij voor sociale woningbouw in de derde wereld op te richten. Eind jaren negentig kon hij daarmee beginnen. In 2002 richtte hij een aparte stichting op. Veel woningbouwcorporaties in Nederland hadden toen grote vermogens. Zij stonden garant voor de leningen om deze projecten te realiseren. In totaal had DIGH op een gegeven moment een leningenportefeuille van 70 miljoen euro. Toen sommigen daarover de wenbrauwen fronsten, zei Beijer in een interview met de Volkskrant: 'Er is nog geen corporatie-euro de grens over gegaan.' Alles werd keurig terugbetaald.

Door de crisis van 2008 en de schandalen rond corporaties als Rochdale en Vestia werd het moeilijker - en later zelfs onmogelijk - om finaciering te regelen. Saskia Coolen: 'Hij was bezig zijn bedrijf af te bouwen en wilde er een boek over schrijven. Helaas is het daar niet van gekomen.'

Muziek was naast zijn ondernemerschap een passie. Hij was een drijvende kracht van Camerata Trajectina in de zoektocht naar Nederlands repertoire van vooral de 16de en 17de eeuw. In totaal zou hij met het ensemble zes lp's en twintig cd's maken. Ook werden talrijke concerten gegeven. Vanwege zijn betrokkenheid bij de Nederlandse muziek vroeg Teleac hem in 1989-1990 de cursus Nederlandse muziek voor te bereiden. Samen met musiciloog Leo Samama verzorgde hij het bijbehorende boek en de regie van cd- en radio-opnamen.

Beijer trad ook op met andere gezelschappen, zoals onder meer het Egidius kwartet (met werk van Tielman Susato en Thomas Crecquillon). Drie jaar geleden was hij mede-initiatiefnemer van het buitenfestival Wonderfeel. Eind vorig jaar werd hij penningmeester van het bestuur van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en voorzitter van de artistieke commissie van de Nederlandse Bachvereniging. Samen met zijn vrouw Saskia Coolen, met wie hij geregeld masterclasses en concerten gaf, had Erik Beijer drie kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden