Onder professoren

Exotische namen op briefpapiertjes dwarrelen in de brievenbus. Vooral in de grote steden opereren tal van Afrikaanse helderzienden. Geen leven zonder problemen, geen problemen zonder oplossingen....

Door Iñaki Oñorbe Genovesi.

Plotseling ligt zijn kaartje in de bus. Professor Ahamed, de grote Afrikaanse helderziende, wil problemen helpen oplossen. Ook die moeilijkheden waar geen hoop meer voor is. Een telefoontje naar zijn mobiel en de lotsverbetering kan beginnen. Bel voor het te laat is!

Maar voordat de week voorbij is, volgt een oproep van Mr. Ebou, een aanbod van Professor Madiba en een handreiking van Mr. Manta. Telkens op eenzelfde klein, wit en uitnodigend kaartje: Geen leven zonder problemen, geen problemen zonder oplossing. U die een snel resultaat wilt, kom langs!

De kaartjes weggooien, heeft geen zin. Dit blijkt als Mr. Digan, Mr. Kamal, Professor Sidiki en diverse andere helderzienden met exotische namen eveneens de brievenbus ontdekken. En voor je het weet, ontvang je bijna wekelijks boodschappen van een Afrikaanse wonderdokter.

In bijna alle grote steden zijn ze actief. De Afrikaanse helderzienden, helderhorenden en heldervoelenden. Mannen die snel en serieus ongemakken te lijf willen. Discreet en zo nodig geheim. Maar altijd met een garantie van 100 procent resultaat.

Op paranormale beurzen zul je ze niet ontmoeten. Van bekende Nederlandse mediums als Jan Stuivenberg of Cora Leder hebben ze nog nooit gehoord. Een gezellige avond zoals de Amsterdamse paragnost Simon Bakker die regelmatig organiseert vol helderziende waarnemingen met een lach en een traan? Vergeet het maar. De professoren en mr.'s pakken liever problemen aan.

Geldzorgen, familieruzies, verslavingen, enge ziekten, seksuele impotentie, weggelopen liefdes, de negatieve invloeden zal de Afrikaanse helderziende vernietigen, alle vijandigheid neutraliseren. Een zonnige toekomst verzekerd. Binnen 48 uur!

Op het Parapsychologisch Instituut in Utrecht volgen medewerkers de Afrikaanse helderzienden met argusogen. Echt onderzoek hebben ze niet naar hen gedaan. Maar dat de mannen achter de kaartjes lang niet zo uitzonderlijk zijn als ze zelf beweren, is voor parapsycholoog Hans Gerding duidelijk. En zelfs als de professoren en mr.'s wel paranormale ervaringen hebben en hun psi wel doelgericht kunnen gebruiken, vraagt hij zich af of ze zich niet verre moeten houden van uitspraken over andermans toekomst.

Gerard Molenwijk van de Stichting Skepsis, dat onderzoek doet naar pseudowetenschap en het paranormale, is harder in zijn oordeel. Volgens hem zijn de Afrikaanse helderzienden oplichters die argeloze burgers van hun geld af proberen te helpen. Hij vergelijkt ze met de waarzeggers met glazen bol die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw zich over het geld en juwelen ontfermden van hun wanhopige klanten.

Destijds luisterden ze naar namen als Maestro Carlo, Professor Giovanni en Juffrouw Carla. Sindsdien is Nederland multicultureler geworden, zegt hij en zo ook de namen op de kaartjes. Doel blijft geld verdienen over de ruggen van goedgelovige mensen.

Molenwijk verdenkt de mediums ervan vaak in kleine groepen in een stad te opereren om na een tijdje weer door te reizen naar elders. Echt bewijzen heeft hij niet, maar het feit dat achter het kaartje van een professor plotseling een andere Afrikaan zijn diensten bleek aan te bieden, bevestigt zijn vermoedens.

Maar ja, een overzicht van de praktijken van Afrikaanse helderzienden is nergens te vinden. De politie kent het fenomeen, maar heeft geen cijfers. Slachtoffers houden uit schaamte liever hun mond. Molenwijk pleit dan ook voor regels en registratie van de professoren en mr.'s.

De helderzienden reageren stuk voor stuk verontwaardigd. Hoezo zijn ze oplichters? Ze zijn groot, internationaal helderziende en medium. Ze zijn astroloog, magnetiseur en meester in de occulte wetenschap. Mr. N'Fanly heeft 20 jaar ervaring, Mr. Mory 25 jaar, Mr. Nabe maar liefst 30 jaar. Allemaal hebben ze hun gave van hun grootvader of vader meegekregen. Die leerden hen met geesten te praten en de juiste kruiden te mengen.

Professor Ganda en Mr. Moumin zijn zelfs met hun gave geboren. 'Ik ben wie ik ben. En ik ben er voor jullie', hamert en hamert Professor Ganda. Een tekst die Professor Madina (die zegt Ganda niet te kennen) even later bijna woordelijk zal herhalen.

Mr. Diataba gaat nog verder. Zijn hele familie bezit hogere krachten. Die ontlenen ze aan Sounediata, de grootste en spiritueelste Afrikaanse man die ooit heeft geleefd. Het gevolg: Mr. Diataba zegt 'succesvol te zijn waar andere helderzienden hebben gefaald'. Hoe dat kan? Mr. Diataba is niet voor niets in 2003 tot beste medium van Afrika uitgeroepen.

E

en consult met 'de echte specialist' kost vijftig euro. Het gangbare tarief blijkt al snel. Voor dat bedrag bekijkt de helderziende in een half uur naar de problemen en stelt een diagnose. Een enkeling, zoals Professor Moumin, rekent slechts dertig euro. Mr. Mory is bij een eerste bezoek zelfs gratis. Waarom hun lage prijzen? 'Ik doe wat ik doe', is hun cryptische antwoord.

Navraag leert dat hun werkmethoden verschillen. Neem Mr. Mory, hij is een man van God. Dus gebruikt hij de Koran. Het heilige boek is niet alleen een boek van liefde. Een geschrift vol geboden en verboden. Het is een enorme bron van antwoorden. Professor Moumin raadpleegt liever zijn kaarten. Mr. Bakaje zoekt zijn heil weer liever in de numerologie. Mr. Liman kiest voor hekserij en voodoo. Mr. Lama daarentegen houdt het op wierook, foto's en handlezen.

Maar hoe ze ook hun gaven toepassen, de Afrikaanse mediums beloven een oplossing. Niets is te laat in het leven! Bovendien geven ze positieve krachten en spirituele zekerheid voor het leven. Wat dat is? Mr. Rahim knikt een minuut lang zonder tot een antwoord te komen. En dan met enige aarzeling: 'Wanneer kom je op consult?'

Andere helderzienden lachen om zijn reactie. Maar over Mr. Rahims authenticiteit of die van andere Afrikaanse mediums doen ze geen uitspraken. Net zo min als over elkaars werkwijze. Professor Madina: 'Het is jouw leven. Als je naar een ander wilt, ga je maar.'

Dit laatste blijkt een kleine moeite. Want de Afrikaanse wonderdoktoren houden van negen tot negen spreekuur. De keuze valt op professor Bassah die zichzelf afficheert als tweede op de internationale Afrikaanse beurs voor helderzienden. Waar en wanneer de beurs is gehouden? 'Kom maar naar de Schalkburgerstraat in Amsterdam-Oost.'

Een uur later ontvangt professor Bassah zijn bezoek in zijn woning. Hij blijkt een kleine Afrikaanse dertiger in een bruin gestreept gewaad. Om zijn nek bungelen ontelbare kralenkettingen en spiegeltjes. Hij weigert de uitgestoken hand. Man of vrouw, het is hem een zorg. Hij moet the hand straks lezen.

Professor Bassah opent de deur naar een piepkleine kamer, waar een penetrante wierrookgeur hangt. De muur is bedekt met wollen tapijten vol koranteksten. Op de vloer branden kaarsen en liggen papieren met berekeningen. 'Ik zie een groot probleem', fluistert hij en keert een houten schaal om voor de vijftig euro.

Hij vraagt om een foto van zijn bezoek en omcirkelt diens rechterhand. Minutenlang knikt en mompelt de professor in zichzelf. Af en toe werpt hij wat schelpen voor zich uit en knikt nog harder. Dan lichten zijn ogen op. 'Black magic!'

Verschrikt licht hij zijn bezoek in. Maar niet gevreesd, hij zal de controle over het leven weer laten terugkeren. Hij en zijn vader in Guinee. Hij belt voor overleg. En al snel zijn vader en zoon eruit: speciale Afrikaanse kruiden will do the job. Helaas zijn ze in Nederland niet te krijgen. Maar voor 150 euro kan hij eraan komen.

Hij bespeurt argwaan. Dus herhaalt hij zijn garantie op succes. Drie dagen maximaal en professor Bassah zal de problemen laten verdwijnen. Als geld het probleem is, heeft hij een goedkoper alternatief: een ei en 20 euro.

Die moet het bezoek met de eigen naam beschrijven en een nacht lang onder zijn bed leggen. Vervolgens moet hij die naar de professor brengen. Intussen zal de helderziende met zijn vader bidden om lotsverbetering. 100 Procent succes!

De volgende ochtend volgt inderdaad resultaat. Een kaartje van Professor Dore die aanbiedt alle 'morale kwalen' op te lossen. Twee dagen heeft hij maar nodig. Een bloem en tien euro volstaan. Toch maar professor Bassah gebeld. Die valt aan de andere kant van de lijn stil: 'We have deal. No?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden