Onbemande vliegtuigjes VS zijn officieel doorn in oog Pakistan

ZES VRAGEN OVER Acties VS in Pakistan..

ISLAMABAD De Pakistaanse Talibanleider Baitullah Mehsud is woensdag omgekomen. De aanval zou zijn uitgevoerd met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes, drones geheten.

Waarom voeren de Verenigde Staten aanvallen uit op het grondgebied van het bevriende Pakistan?

Veel leden van Al Qaida en de Taliban zijn naar het noordwesten van Pakistan gevlucht, een gebied waar Pashtun-stammen de dienst uitmaken en de centrale regering in Islamabad nauwelijks zeggenschap heeft. De strijders kwamen daar na de door de VS geleide invasie in 2001 in Afghanistan, waarbij de Taliban werden verdreven. Vanuit hun nieuwe bases voerden ze aanvallen uit in Afghanistan en Pakistan.

De Verenigde Staten hebben Afghanistan en Pakistan steeds onder druk gezet om een einde te maken aan de bewegingsvrijheid van de Taliban in deze regio. Blijkbaar uit onvrede over de onmacht van Pakistan om in te grijpen, voeren de VS zelf aanvallen uit.

Hoeveel Amerikaanse aanvallen hebben al plaatsgehad?

De VS hebben ongeveer vijftig aangevallen uitgevoerd met drones sinds begin 2008, de meeste na september. Daarbij zijn ongeveer 480 personen omgekomen, onder wie veel buitenlandse moslimstrijders, zo valt op te maken uit een reeks rapporten van Pakistaanse inlichtingendiensten, en uit verklaringen van Pakistaanse regeringsfunctionarissen en van lokale inwoners.

Het aantal Amerikaanse aanvallen op het gebied van Mehsud in Zuid-Waziristan nam toe nadat de Pakistaanse regering een militair offensief tegen hem was begonnen in juni.

Vanwaar worden de drones gelanceerd?

De Amerikaanse senator Dianne Feinstein vertelde tijdens een hoorzitting van de Senaat in februari dit jaar dat de onbemande vliegtuigjes vertrekken vanaf een luchtmachtbasis in Pakistan. Pakistan ontkent dit. Volgens Islamabad is nooit toestemming gegeven voor zulke aanvallen vanaf Pakistaans grondgebied.

Wat is de positie van Pakistan?

Hoewel het Pakistaanse leger ook posities van Mehsud en zijn mannen heeft aangevallen, verzet Pakistan zich officieel tegen de Amerikaanse aanvallen door drones omdat die de soevereiniteit van de staat zouden schenden.

Pakistan maakt zich ook zorgen dat de aanvallen averechts kunnen werken, omdat de slachtoffers die onder burgers vallen de woede wekken van het Pakistaanse volk en de steun voor de militanten alleen maar vergroot. De Pakistaanse regering heeft de Verenigde Staten dan ook gevraagd drones te leveren, zodat het land zelf operaties tegen de militanten kan uitvoeren.

Wat is de houding van Washington?

De VS hebben de Pakistaanse bezwaren steeds naast zich neergelegd. Volgens Washington is met Islamabad een akkoord gesloten dat de VS de aanvallen mogen uitvoeren, maar dat Pakistaanse leiders deze publiekelijk mogen blijven veroordelen.

Amerikaanse functionarissen zeiden in mei dat Washington inlichtingen had gegeven aan Islamabad over posities van de militanten in het grensgebied met Afghanistan. Deze informatie was vergaard door camera’s aan boord van drones. De patrouillevluchten zouden met toestemming van de regering in het Pakistaanse luchtruim zijn uitgevoerd.

Welke slagen zijn de Taliban en Al-Qaida toegebracht door aanvallen met drones?

Op 28 januari vorig jaar sneuvelde de belangrijke Talibanleider Abu Laith al-Libi door zo’n aanval in Noord-Waziristan. Een half jaar later vond Abu Khabab al-Masri, een Al-Qaida-expert in chemische en biologische wapens, de dood in Zuid-Waziristan.

Eind november kwam Rashid Rauf om bij een aanval in Noord-Waziristan. Hij was een Brit die banden had met het terreurnetwerk Al Qaida. Bovendien was hij het veronderstelde brein achter een plan in 2006 om vliegtuigen op te blazen boven de Atlantische Oceaan.

Op Nieuwjaarsdag van dit jaar doodde een Amerikaanse drone drie buitenlandse strijders in Zuid-Waziristan, aldus Pakistaanse bronnen. Een week later meldde een Amerikaanse anti terreurfunctionaris dat de operationele leider van Al Qaida, Usama al-Kini, was omgekomen in Zuid-Waziristan, met een naaste medewerker. De functionaris weigerde te zeggen hoe of wanneer de twee waren omgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden