Onbekend virus eist leven van tien bejaarden

In verpleeghuizen in Twello en Wassenaar zijn in totaal tien bejaarden overleden aan de gevolgen van een nog onbekend, griepachtig virus....

Van onze verslaggeefster

In verpleeghuis Duinstede in Wassenaar zijn nog tien bewoners ziek. In Casa Bonita in Twello is een van de vier patiënten er zeer ernstig aan toe. De ziekteverschijnselen in de verpleeghuizen komen sterk overeen. De patiënten hebben allemaal problemen met de luchtwegen: ze hebben keelpijn, hoesten en hebben hoge koorts.

In Twello zijn in tweeënhalve week vijf demente bejaarden gestorven aan de gevolgen van het virus, in Wassenaar hetzelfde aantal. Volgens directeur A. Jansen van Casa Bonita heeft zijn personeel geen contact gehad met verpleegkundigen in Wassenaar.

Duinstede-directeur J. Groen zegt dat de bejaarden op de getroffen psychogeriatrische afdeling een 'kwetsbare groep' zijn. Hij sluit niet uit dat de ouderen niet zozeer overlijden aan de gevolgen van het virus, als wel dat deze ziekte te veel is voor hun zwakke gezondheid. De ziek geworden personeelsleden van beide verpleeghuizen zijn weer hersteld.

Om de bewoners van de verpleeghuizen te beschermen, zijn in samenspraak met de GGD de hygiënevoorschriften aangescherpt. Het personeel in Wassenaar draagt mondkapjes om besmetting door aanhoesten te voorkomen. In beide verpleeghuizen hebben bloed-, urine- en speekselonderzoeken aangetoond dat er geen sprake is van een legionella-besmetting.

De griepprik die de bewoners in Wassenaar dit najaar hebben gehad, bood onvoldoende bescherming tegen het onbekende virus. In Casa Bonita in Twello brak de ziekte uit, net voordat de bewoners tegen griep zouden worden ingeënt. Gewoonlijk breekt een griepepidemie later in het jaar uit.

Om die reden acht J. Versteegen van GGD West-Holland een griepvirus 'hoogst onwaarschijnlijk'. Bovendien heeft de ziekte volgens hem een 'heftiger verloop' dan een gewone griep. Welke bacterie of virus deze uitbraak veroorzaakt, en waar de bron van besmetting zit, wordt onderzocht in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. Deze week nog worden de resultaten verwacht.

De directeuren Groen en Jansen verwachten dat de virusinfectie nu op zijn retour is. De afgelopen dagen zijn geen nieuwe ziektegevallen geconstateerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden