‘Onacceptabele’ teksten op site gesubsidieerde islamstichting

‘Onacceptabel’, vindt burgemeester De Graaf van Nijmegen enkele teksten, cartoons en links die op de website stonden van de door de gemeente gesubsidieerde stichting Ar Rayaan.

Het stichtingsbestuur heeft, na een pittig gesprek met wethouder Floris Tas (GroenLinks), toegezegd de omstreden informatie per direct te verwijderen. De subsidie over 2010 is niet ingetrokken.

De Graaf schrijft dit in een brief aan de VVD-fractie, die begin juli opheldering vroeg over die subsidie. Fractievoorzitter Hayke Veldman wilde weten waarom de gemeente een stichting financiert die antisemitische cartoons op de site heeft staan en teksten die polygamie propageren. De subsidie (3.500 euro) is verleend in het kader van het gemeentelijke programma Emancipatie en Integratie. ‘Die teksten staan daar haaks op’, reageert Veldman, die deels tevreden is met het antwoord.

Blij

Veldman is blij dat het stichtingsbestuur op het matje is geroepen. ‘Maar er staan nog steeds teksten op die niet stroken met het emancipatiebeleid. Bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen die niet directe verwanten zijn van elkaar, niet ‘onnoodzakelijk’ met elkaar zouden moeten praten.’

Een andere tekst die donderdag nog op de site stond, heet ‘Mannen zijn hoeders van de vrouwen’, met de uitleg: ‘Mannen die het niet erg vinden hoe hun vrouwen zich gedragen en kleden in de aanwezigheid van andere mannen en daarnaast hun vrouwen niet opdragen om de hijaab (hoofddoek, red.) te dragen, worden Dayyoeth genoemd. Het zijn van een Dayyoeth is een grote zonde.’

Gele kaart

Een van de doelstellingen van Ar Rayaan is ‘kennis over de islam toegankelijker te maken’ en vooroordelen te bestrijden. Daartoe geeft de stichting gastlessen op scholen. Prioriteit, zo blijkt uit de beschrijving van zo’n gastles, is het vooroordeel weg te nemen tegen vrouwen die een nikab (gezichtsbedekkende sluiter) dragen.

Wethouder Tas erkent dat ook na het gesprek, waarin hij Ar Rayaan ‘een gele kaart gaf’, vrouwonvriendelijke teksten op de site staan. ‘De instructie is die te verwijderen. Als dat niet gebeurt, trek ik de rode kaart.’

Yoessef Nejjari van Ar Rayaan wil niet reageren. Per e-mail laat hij weten dat hij ‘gelet op de niet ‘objectieve’ Nederlandse journalistiek’ geen zaken doet met de media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden