Omroepster en presentatrice Ilse Wessel 'was een echte anglofiel'

Omroepster en presentatrice Ilse Wessel deed verslag van het roerige huwelijk van Beatrix en Claus.

Omroepster en presentatrice Ilse WesselBeeld anp

Met Ageeth Scherphuis, Alice Oppenheim en Ria Bremer was zij het gezicht van de AVRO toen die nog de grootste omroep was en televisie nog maar één net kende. Ilse Wessel zal echter vooral worden herinnerd als de vrouw die verslag deed van het rookbommenhuwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966. Zij overleed op 27 september in Soest na een lange carrière bij de radio en televisie. Ze stopte in 2000 op 71-jarige leeftijd en kreeg kort daarna een tia.

Omdat ze graag wilde doorwerken, liet ze vanaf haar 65ste haar leeftijd zorgvuldig in het midden als dit ter sprake kwam op de redactie. In 2002 werd door de Wereldomroep een radioprijs naar haar genoemd, die overigens in 2006 voor het laatst is uitgereikt.

Haar vader is voor de oorlog correspondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant in Berlijn en Brussel. Hij overlijdt in 1939, waarna ze samen met haar moeder en broer terugkeert naar Nederland en in Soestdijk gaat wonen. In Baarn gaat ze naar het gymnasium. Daarna volgt ze een secretaressecursus bij Schoevers, met het doel naar de radio te gaan. In 1949 kan ze op kantoor bij de AVRO komen werken. In 1953 debuteert ze na een stemmentest als omroepster en vervangt ze Netty Rosenfeld. In de jaren daarna ontpopt ze zich als vakvrouw en presentator. 'Ze was heel secuur, zowel in het taalgebruik als in het checken van feiten', zegt haar zoon Friso.

In 1959 trouwt ze met de Drentse muzikant en zanger Jaap Dubbelboer, die ze als presentatrice van een vliegshow in Eelde heeft leren kennen. De trouwerij krijgt media-aandacht. Later krijgen ze een tweeling. Haar echtgenoot zou uiteindelijk bij de afdeling kijk- en luisteronderzoek van de AVRO gaan werken.

In 1963 wordt Ilse Wessel omroepster voor de televisie, overigens zonder haar radiowerk op te geven. Als omroepster werkt ze vijfenhalf jaar bij de AVRO en vanaf 1973 vier jaar bij het Humanistisch Verbond. Maar ze presenteert ook televisie-uitzendingen. Op de trouwdag van Beatrix en Claus in 1966 is ze al vroeg in de kerk: 'Dominee Kater, het is een gewone dienst maar ook niet gewoon. Wat voelt u?' Heel Nederland is aan de buis gekluisterd.

De intimiteit van de radio trekt haar het meest. Ze stopt als televisieomroepster om meer tijd vrij te kunnen maken voor haar radiowerk. Haar stem verleent ze ondertussen aan veel documentaires en informatieve programma's.

Daarnaast presenteert ze muziekprogramma's, maar ook Vrouwenprogramma en Dichters dichterbij. En ze interviewt bekende politici, zoals toenmalig minister Luns van Buitenlandse Zaken. Tevens werkt ze voor de RVU, Europa TV, Veronica Klassiek en de NOS. In de jaren negentig presenteert Wessel voor Radio Nederland Wereldomroep Radio Thuisfront, een programma met groeten en verzoekplaten voor Nederlandse VN-militairen in het voormalige Joegoslavië. De Wereldomroep werkt daarin samen met Defensie in Den Helder. Behalve in de Nederlandse taal is ze erg geïnteresseerd in de Engelse taal en cultuur en luistert en kijkt ze graag naar de BBC. 'Ze was een echte anglofiel', zegt haar zoon. Als gevolg van de tia kan ze echter niet goed meer lezen. Daarnaast overlijdt in 2003 haar man.

Tot haar dood blijft ze overigens intensief contact houden met andere oud-omroepmedewerkers, via de vriendinnenclub van oud-omroepsters, de Media Meiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden