Omega-3 heeft toch geen effect op geheugen

Omega 3-vetzuren, zoals die te vinden zijn in vette vis, noten, en lijnzaad hebben geen effect op het brein. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Iowa, dat verschijnt in het vakblad Neurology.

Vette vis zoals zalm bevat relatief veel omega-3 vetzuren Beeld thinkstock

De onderzoekers volgden zes jaar lang meer dan 2000 oudere vrouwen. De vrouwen, tussen de 65 en 80 jaar oud, kregen regelmatig geheugen- en intelligentietests te maken, waarbij ook hun bloed werd afgenomen. Dit werd gecontroleerd op de hoeveelheid omega-3.

Er werd geen verband gevonden tussen de prestaties tijdens de geheugentests en de hoeveelheid vetzuren. Dat zou dus betekenen dat het eten van voedingsmiddelen die veel van deze 'goede' vetten bevatten niet helpt om het brein fit te houden.

Werking omega-3 regelmatig overdreven
Het is niet voor het eerst dat een werking van omega-3 wordt ontkracht. Een groot onderzoek uit 2006 liet al zien dat andere gezondheidsvoordelen regelmatig overdreven worden. Hart- en vaatziekten, kanker of moment van overlijden: omega-3 maakte geen verschil.

Toch wordt omega-3 door onder andere het Voedingscentrum nog steeds aangeraden; minstens één keer per week vette vis eten is het devies.

De overkoepelende studie uit 2006 had geen goede verklaring voor de plotselinge ontdekking dat omega-3 toch geen effect heeft. Mogelijk is het zo dat mensen die veel goede vetten binnenkrijgen in het algemeen meer letten op wat en hoe ze eten. Dan zou een vermeend effect van omega-3 eigenlijk door een gezondere levensstijl veroorzaakt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden