Omar werd fors afgetuigd maar door wie

Met Oudjaar liep het in Culemborg uit de hand. Woensdag kwamen twee zaken voor de strafrechter...

Arnhem Een groep Molukkers heeft in de nacht van Nieuwjaar in Culemborg de Marokkaan Omar El Moussaoui (48) in elkaar geslagen, zijn auto beschadigd en een balk door het voorraam van zijn huis gegooid. Maar wie waren het? Wie gingen er schuil onder de bivakmutsen en dassen? Die vraag moeten de rechters over twee weken beantwoorden.

Het Openbaar Ministerie weet zeker dat het onder anderen gaat om Marcel (44), Rafaël (27), Carlo (26) en Darran (21). Omar heeft hen herkend. Maar de vier Molukkers ontkennen. Hun namen zijn gewoon de enige namen die de Marokkaanse man kent, zeggen ze. Zij waren op dat tijdstip in de ‘Molukse’ Diepenbrockstraat.

Het OM eiste voor poging tot doodslag van Marcel 1,5 jaar cel. De anderen kregen voor openlijke geweldpleging eisen van 1,3 jaar tot 126 dagen.

De rechtbank van Arnhem had woensdag een dag uitgetrokken voor de Culemborgse zaak. Conflicten tussen Molukkers en Marokkanen liepen met Oudjaar in de wijk Terweijde uit op ernstige gewelddadigheden, waarbij aan beide zijden slachtoffers vielen. De ernstigste incidenten – de auto die de voorgevel van een Moluks gezin ramde en de mishandeling van de Marokkaanse man – kwamen woensdag voor de rechter.

De eerste zaak werd aangehouden tot na de zomer omdat er nog getuigen zijn verhoord. De Marokkaanse bestuurder Ilias M. blijft in voorlopige hechtenis, ondanks dat zijn advocaat zijn vrijlating had bepleit. De grote vraag is of hij zijn auto als moordwapen heeft gebruikt of dat het een ongeluk was. M. beweert het laatste. Door een regen van bakstenen was de voorruit van zijn auto zo beschadigd dat deze van de weg in de voortuin belandde. De advocaat deed een verzoek om een reconstructie om ook de bandensporen beter te kunnen duiden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de voet van de bestuurder in de voortuin niet op het gaspedaal zat, maar was dat bij de andere sporen ook zo? De rechter wees het verzoek af.

Eerder deze week stonden de vier inzittenden van die auto al voor de rechter. Zij werden niet vervolgd, door gebrek aan bewijs van medeplichtigheid.

In geval van de mishandeling van de Marokkaanse man hebben de vier Molukkers geen sluitend alibi.

Volgens Omar zat hij in zijn auto een sigaret te roken. Dit deed hij om zijn auto te beschermen. Die avond nog, maar ook in de maanden daarvoor waren diverse auto’s in brand gestoken. Zijn zoon was bij een van die autobranden door een Moluks meisje als schuldige aangewezen.

Hij zag een groep op de auto afkomen. De Molukkers sloegen de autoruiten. Marcel zou een balk door het voorraam hebben gegooid. Omar kwam de auto uit, waarna Marcel en Rafaël met honkbalknuppels op hem afkwamen. Hij weerde een klap van Marcel af met zijn arm, die brak, en kreeg een klap op zijn hoofd.

Behalve Omar heeft niemand de mannen herkend. Weliswaar noemt zijn dochter dezelfde namen, maar zij heeft de dag daarvoor voor haar vader getolkt bij zijn aangifte. ‘Een doodzonde’, aldus een advocaat. De vrouw die de balk in haar gezicht heeft gekregen, heeft de namen van horen zeggen. Dat geldt ook voor de anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.