OM schiet Amsterdam te hulp met blowverbod op schoolpleinen

Het Openbaar Ministerie (OM) trekt samen met de politie en gemeente Amsterdam ten strijde om Amsterdamse schoolpleinen een speelplaatsen blowvrij te maken. Daarmee staat de gemeente niet langer alleen in het streven te voorkomen dat kinderen in aanraking komen met drugsgebruik. Het OM maakte dat woensdag bekend.

Beeld anp

De driehoek justitie, politie en gemeente zal vanaf donderdag op speelplaatsen en vanaf 1 september op schoolpleinen in de stad het blowverbod handhaven. De partijen verwachten in eerste instantie dat beheerders van speeltuinen en schooldirecties er zelf alles aan zullen doen om gebruik van drugs op hun terrein tegen te gaan. Houden het gebruik en de overlast aan, dan komen politie en justitie in actie. Dit geldt ook als het gaat om kleine hoeveelheden softdrugs die bestemd zijn voor eigen gebruik.

Het OM schiet de gemeente Amsterdam te hulp in hun strijd om blowverboden in de stad op te leggen. Verschillende gemeenten probeerden al eerder overlast in hun stad als gevolg van het drugsgebruik tegen te gaan door lokale verboden in te stellen, zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV).

De rechter besloot dat dit indruist tegen de regels. In de uitspraak van de Raad van State in 2011 en de uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter van februari jongstleden, stelt de rechterlijke macht dat gebruik van softdrugs al verboden is in de Opiumwet en dat gemeenten dat dus niet nog een keer kunnen verbieden in de APV.

Met de hulp van het OM wordt de rechterlijke uitspraak omzeild. 'Het OM maakt gebruik van haar bevoegdheid de wet te handhaven via het strafrecht. Er komt hier geen APV aan te pas', laat de woordvoerder van het OM weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.