OM naar Hoge Raad om zaak politicus die homofilie een 'afwijking' noemde

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de vrijspraak van de Amsterdamse politicus Delano Felter, die wordt beschuldigd van homodiscriminatie.

null Beeld Screenshot AT5
Beeld Screenshot AT5

Het gerechtshof in Amsterdam liet hem eerder deze week vrijuit gaan, omdat het vindt dat gewraakte uitlatingen van Felter binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting vallen. Een politicus heeft veel ruimte om zijn mening te uiten, meent het hof. Het OM heeft tegen dat oordeel cassatie ingesteld.

Felter, vertegenwoordiger van de Republikeinse Moderne Partij, zei in 2010 voor de camera's van de lokale tv-zender AT5 dat homofilie een afwijking is die moet worden bestreden. Hij zei verder dat het heel normaal is om te zeggen een hekel te hebben homofielen. Als zijn partij aan de macht zou komen in de stad zou hij alle homoseksuelen 'eruit sodemieteren'. Homobelangenvereniging COC deed daarop aangifte.

De rechtbank sprak Felter eerder ook al vrij, zij het om andere redenen dan het hof. In hoger beroep had het OM een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week geëist.

Door de gang naar de Hoge Raad voor de cassatieprocedure is de vrijspraak van Felter nog niet definitief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden