OM Israël is klaar om president aan te klagen

Katsav wordt verdacht van verkrachting en misbruik van zijn machtspositie...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM De Israëlische president Moshe Katsav hangt een proces wegens verkrachting en machtsmisbruik boven het hoofd. Openbaar aanklager Menachem Mazuz heeft dinsdag verklaard over genoeg bewijs te beschikken voor een formele aanklacht tegen Katsav. Het is voor het eerst dat een zittende president in Israël voor het gerecht wordt gedaagd.

Voordat de formele procesgang begint, krijgt Katsav nog de kans tijdens een hoorzitting op de aanklachten te reageren. Hij heeft steeds zijn onschuld betuigd en gezegd het slachtoffer te zijn van een heksenjacht.

Katsav wil vandaag in het openbaar reageren op de aanklacht. Mogelijk kondigt hij dan aan zijn functie tijdelijk neer te leggen, tot aan de hoorzitting. Komt het daarna tot een proces, dan moet Katsav of aftreden of door de Knesset worden afgezet, aangezien hij als president onschendbaar is. Zijn ambtstermijn loopt in juli af.

De openbaar aanklager verdenkt Katsav ervan in zijn vorige baan, als minister van Toerisme, een medewerkster te hebben verkracht, en in zijn huidige functie drie medewerksters van het presidentieel kantoor te hebben aangerand. Daarbij zou hij misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie, en naderhand de rechtsgang hebben belemmerd door de slachtoffers te intimideren. Indien veroordeeld kan hij tot zestien jaar celstraf krijgen.

De zaak tegen Katsav kwam in augustus aan het licht, nadat de president zelf aangifte had gedaan van afpersing door een medewerkster die hem van een seksueel misdrijf betichtte. De politie heeft in oktober het onderzoeksdossier overgedragen aan het ministerie van Justitie. Het college van aanklagers heeft daarop drie maanden gedelibereerd over het gewicht van het bewijs in de zaak.

Minister van Onderwijs Yuli Tamir heeft Katsav opgeroepen af te treden. ‘Het is in de huidige situatie onmogelijk leerlingen respect bij te brengen voor het presidentschap en het portret van de president op school te laten hangen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden