OM eist twaalf jaar cel tegen Sietske H.

De officier van justitie heeft twaalf jaar cel geeist tegen Sietske H. De officier acht een keer kinderdoding en drie keer kindermoord wettig en overtuigend bewezen.

Rechtbanktekening met in het midden Sietske H. Beeld anp

Nadat de nu 26-jarige tandartassistente uit het Friese Nij Beets haar eerste kind in stilte baarde en verstikte uit angst dat iemand er achter zou komen, had ze bij de tweede, derde en vierde zwangerschap moeten weten wat de gevolgen waren.

'Na het doden van een kind bij volgende zwangerschappen bewust legale methoden van de hand wijzen, dat wijst op een bewust besluit. Onze maatschappij kent oplossingen bij ongewenste zwangerschap: voorbehoedsmiddelen, abortus, adoptie, Waarom dan kiezen voor het meest wrede alternatief? Deze baby's hebben geen kans gehad. Ze waren totaal afhankelijk van de zorg van hun moeder en werden juist door die moeder omgebracht.'

Bekentenis
H. bekende vandaag in de rechtbank dat ze drie baby's met stof om het leven bracht, en een met haar beide handen. Die baby's had ze gebaard in absolute eenzaamheid en zonder een kik te geven - ook die ene keer dat haar zus naast haar lag te slapen.

Tbs
Volgens officier van justitie Agnes de Vries 'is het frustrerend dat er geen psychische stoornis is vast te stellen', omdat Sietske H. heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. 'Daarom geen tbs, hoe wenselijk die ook zou zijn.'

De tandartsassistente weigerde mee te werken aan een dergelijk onderzoek, uit angst dat ze veroordeeld zou worden tot tbs.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden