OM begint aan requisitoir van 6 dagen in liquidatieproces

Na ruim 3 jaar procederen is het dan eindelijk zo ver: het Openbaar Ministerie mag zijn requisitoir gaan houden in het liquidatieproces Passage. Het monsterproces begon op 9 februari 2009. In het requisitoir geeft het OM zijn visie op het bewijs en eist het straffen.

Rechters kijken in 2009 in Amsterdam-Osdorp op de plek waar op 2 november 2005 drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd. Beeld ANP
Rechters kijken in 2009 in Amsterdam-Osdorp op de plek waar op 2 november 2005 drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd.Beeld ANP

Passage is de verzamelnaam voor een reeks zaken tegen in totaal elf verdachten, die in totaal zeven huurmoorden omvatten, plus een paar niet uitgevoerde plannen daartoe en het bezit van een partij wapens. Vijf van die moorden deden zich in het voorjaar van 1993 voor, de andere twee werden in 2005 en 2006 gepleegd. Stuk voor stuk afrekeningen in het criminele milieu, met telkens een andere achtergrond, hoewel de twee moorden in deze eeuw (op respectievelijke Kees Houtman en Thomas van der Bijl) inhoudelijk raakvlakken lijken te vertonen.

Bindende factor in alle zaken is verondersteld 'hitman' Jesse R. Hij geldt dan ook als een van de hoofdverdachten in Passage. Bovendien zou hij de belangrijkste bron van informatie zijn geweest voor de kroongetuige, Peter la S. Het tweetal was ooit bevriend en zou samen in het milieu hebben geopereerd. Volgens La S. hebben zij samen Houtman geliquideerd.

Een paar maanden na die moord nam La S. contact op met de politie en volgden gesprekken over mogelijke samenwerking: La S. zou 'leeglopen' en een reeks verdachten aanwijzen, in ruil voor strafvermindering en garanties voor een veilig bestaan in de toekomst.

Ongemoeid
Op zijn verklaringen bouwden politie en justitie Passage. De diverse verdachten werden opgepakt, behalve Dino Soerel, een van de vermoedelijke opdrachtgevers. Hij wist zich tot augustus 2010 schuil te houden, maar werd na zijn arrestatie alsnog in het lopende proces geschoven. Een andere potentiële hoofdverdachte, Willem Holleeder, is tot op heden ongemoeid gelaten. La S. verklaarde pas in een laat stadium van het proces dat ook hij tot de opdrachtgevers gerekend moet worden.

Alle verdachten ontkennen, of zwijgen. Het proces werd in toenemende mate ontregeld door incidenten met kroongetuige La S., die ernstig overhoop kwam te liggen met het Team Getuigenbescherming (TGB) van politie en justitie. Volgens La S., die mogelijk in juni al vrijkomt, houdt het TGB zich niet aan eerder gedane toezeggingen en staat zowel zijn eigen veiligheid als die van familieleden daardoor op de tocht. De geheime beschermingsafspraken worden niet door de rechtbank getoetst.
La S. heeft wel altijd gezegd dat hij blijft bij alles wat hij de afgelopen jaren over de diverse liquidaties heeft verklaard.

Het requisitoir van het OM zal 6 dagen duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden