Het eeuwige levenOlav van Doorn (1975-2020)

Olav van Doorn (1975-2020): Ondernemer die milliseconden wilde winnen

Met Custom Connect wist hij tijd te winnen voor banken en flits-handelaren. Dit gevoel voor snelheid vond hij terug op Zandvoort. En dat werd hem fataal.

Olav van Doorn. Beeld
Olav van Doorn.

Onder de kop ‘elke microseconde is goud waard’ vertelde hij in 2014 ­samen met zijn partner Jan Willem Meijer zijn verhaal aan de Volkskrant.

Ze zochten voor financiële partijen bij 2.000 aanbieders de snelste verbindingen voor dataverkeer en knoopten die aan elkaar. In 2013 slaagden ze erin zelf een microgolfverbinding tussen de finan­ciële centra van Londen en Frankfurt te creëren. Een investering van 5 miljoen voor een tijdswinst van 3,66 milliseconden.

Een Porsche op een Duitse Autobahn zou in die periode nog geen decimeter overbruggen. Maar flitshandelaren konden er op de ­financiële markten miljoenen mee verdienen. Twee jaar geleden verkochten Meijer en Van Doorn hun bedrijf ‘voor een bedrag van zeven cijfers’ aan het Amerikaanse GTT.

Van Doorn kon nu een droom realiseren: de aanschaf van een Donkervoort. ‘Ik heb tientallen ­auto’s de revue zien passeren.’ Maar de Donkervoort was zijn trots. Oer-Nederlands design van een vooruitstrevende familie, daar hield hij van. Als tiener al prijkte Donkervoort op zijn shirts.

Eerder haalde hij zijn racelicentie, hij miste de snelheid van de verbindingen en zocht die op het circuit van Zandvoort. Ook op 7 juli. ‘Hij was de voorzichtigheid zelve. De auto was in orde. Alle enen in het binaire stelsel stonden verkeerd en resulteerden in het noodlot’, zegt zijn weduwe Marika Muller in tranen. Van Doorn crashte en de auto vloog in brand.

Omstanders redden hem zwaargewond uit de auto. Vier weken werd hij in coma gehouden in het Brandwondencentrum. Muller: ‘Zoon Boy en ik waren elke dag bij hem, levend tussen hoop en vrees. Het aangedane medisch team was uiteindelijk unaniem: er was geen kans op een menswaardig herstel. Op 6 augustus overleed hij met ons aan zijn zijde.’

Olav van Doorn werd maar 45 jaar. ‘God plukt de mooiste bloemen het eerst’, verklaart ze het noodlot. ‘Iedereen zal hem missen.’ Behalve Boy van bijna 20 had Van Doorn samen met Marika ook nog een dochter van 5 jaar.

‘Olav was innemend en attent. Iedereen was voor hem gelijk of het nou de postbode of de CFO was’, zegt ze. Jonge ondernemers leerde hij ‘alleen dingen te beloven die je kon waarmaken’ en ‘integer te zijn en te blijven, dat wordt gewaardeerd’.

Van Doorn werd geboren in ­Amsterdam. Zijn vader – zoon van minister Harry van Doorn van Cultuur onder het kabinet Den Uyl – werkte als verkoopleider bij Xerox. Van zijn moeder, die de hotelschool had doorlopen en dochter was van een bekende Fokker-ingenieur, erfde hij het verzorgende.

Al jong had hij hard werken en geld verdienen hoog op de agenda staan. Op zijn sloffen haalde hij de meao, waarna ook hij toetrad tot Xerox, waar hij aan Marika werd gekoppeld.

Rond 2001 betrad Van Doorn de wereld van ‘the global network’. Hij ging pionieren in de cloud en kwam terecht bij euNetworks dat infrastructuur voor telecombedrijven deed.

Hier ontmoette hij Jan Willem Meijer. In 2009 werd Custom Connect opgericht, waar zij samen verbindingen op maat ontwierpen voor bedrijven. ‘Ik was commer­cieel en verbindend, hij strategisch en georganiseerd’, zegt ­Meijer. ‘We werkten 24/7. Als ergens een storing was doordat een container op een zeekabel viel, ­zaten we dat ’s nachts te moni­toren.’ Het ondernemerschap putte hen fysiek en mentaal uit.

Na de verkoop koos hij voor het gezin. Hij ging weer mountainbiken, hardlopen en bracht tijd door op zijn trots, zeilboot de Wavelength. De hang naar snelheid bracht hem naar het circuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden