Het eeuwige leven Olaf baron van Boetzelaer

Olaf baron van Boetzelaer (1943-2018) als fanatiekste katholiek van Nederland

Een intellectuele aristocraat die de ‘spionagedienst’ leidde en daarna het oude roomse leven wilde herstellen in Nederland

Olaf baron van Boetzelaer

‘Laat het Credo opnieuw klinken in de r.k. kerk’, stond vier jaar geleden nog als kop boven een van zijn opiniestukken in deze krant. De rechtsgeleerde professor G.L. Olaf baron van Boetzelaer was de laatste katholiek van de oude stempel die in de Volkskrant zijn zaak mocht bepleiten. Dat had hij te danken aan zijn reputatie als voormalig hoofd van de Nederlandse ‘spionage’-dienst ('Ik ontving de Mata Hari's en James Bonden op mijn kantoor'), deskundige buitenlandse politiek bij Instituut Clingendael en hoogleraar wereldgeschiedenis in de Filipijnen.

Hij moest niets van al het modernistische gedoe van na het Tweede Vaticaanse Concilie hebben. Hij wilde terug naar de Tridentijnse mis en het onaantastbare gezag van het episcopaat. ‘Bisschoppen zijn niet geroepen om te dialogeren en bruggen te bouwen, maar primair om hun gezag in woord en daad aan te wenden om de zuiverheid van het geloof en de overdracht ervan te waarborgen.’ Hij was tegen abortus en euthanasie. ‘Ik ben mordicus pro life, ofschoon het woord mordicus hier misschien niet helemaal op zijn plaats is’, zei hij met zijn gevoel voor understatement.

Uit onvrede over de C van het CDA waarvoor hij gemeenteraadslid en afdelingsbestuurder was geweest, richtte hij in 1995 de Katholieke Politieke Partij (KPP) op die ijverde voor het herstel van oude roomse waarden. Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde lijst 20 ‘Twintig is helder en duidelijk. Plezieriger dan negentien’, zei hij in de campagne geen zetel. In 2011 wilde hij als spijtoptant nog een gooi doen naar het partijvoorzitterschap van het CDA, maar de ballotage wees hem af als te controversieel. Olaf baron van Boetzelaer overleed op 7 augustus in Brugge, waar hij afwisseld met Den Haag woonde.

Van Boetzelaer werd in Arnhem geboren in een adellijk geslacht, waarvan de stamboom terugging tot de dertiende eeuw. Zijn vader Christiaan baron Van Boetzelaer had zich in de oorlog aangesloten bij de Waffen SS, waardoor hij na de bevrijding wegens collaboratie werd gestraft. Zijn moeder Eline Westra scheidde van hem en hertrouwde met een katholieke man, waarbij ze zich ook tot dit geloof bekeerde. Olaf werd vanaf zijn zesde jaar ook rooms opgevoed. Hij ging naar het gymnasium in Den Bosch en studeerde rechten in Utrecht, waar hij president was van d'Algemeene Debating Club.

Olaf baron van Boetzelaer

Hij vestigde zich vervolgens als advocaat en procureur in Den Bosch en werd lid van de gemeenteraad van Vught voor de KVP. In 1983 hing hij na vele omzwervingen over het land de toga aan de wilgen en werd hoofd van de politieke en economische analyse-afdeling bij de Inlichtingendienst Buitenland (IDB).

Binnen het CDA bleef hij een invloedrijke figuur op de achtergrond als voorzitter van de afdeling Den Haag-Centrum en medewerker van het blad CDA Actueel.

Na zijn jaren bij de ‘spionagedienst’ deed hij onderzoek bij Instituut Clingendael en werd hoogleraar geschiedenis aan de katholieke Perpetual Help University DALTA in de Filipijnen. In 2002 verscheen zijn boek Civilistisch Manifest hetgeen gepaard ging met de oprichting van een eigen beweging Civilistisch Appel met als doel terugkeer naar een ‘beschaafd Nederland’. Vanuit Brugge bestookte hij de Nederlandse media met opinies over religie, Europa en de wereldpolitiek. Hij was een veelgevraagd spreker vanwege zijn humoristische betogen.

Olaf baron van Boetzelaer wordt overleefd door zijn vrouw Anna Maria Oleta en een dochter Claudine Jacqueline baroness van Boetzelaer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.