Oglala-opperhoofd Long Wolf kan eindelijk terug naar de prairie

Opperhoofd Long Wolf gaat morgen eindelijk naar huis. Begeleid door familieleden en door medicijnman Wilmer Mesteth, zal de krijger van de Oglala Sioux zijn rustplaats op Londens Brompton-kerkhof verlaten en op weg gaan naar Wounded Knee in het Pine Ridge Reservaat, in de schaduw van de Black Hills van Zuid-Dakota....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Toen chief Long Wolf in 1892 overleed, luidde zijn laatste wens te worden begraven op de plaats waar ook zijn voorvaderen rusten. Maar praktische problemen leidden ertoe dat hij ter aarde werd besteld in West-Londen. Zijn vrouw en twaalfjarige dochter Lizzie keerden wel terug naar het Midden-Westen.

Het Sioux-opperhoofd trad in Londens Earls Court op in de zeer succesvolle Wild West Show van kolonel Cody, beter bekend als Buffalo Bill. Zelfs het opperhoofd aller Britten, Victoria, kwam naar hem kijken, alvorens hij, 59 jaar oud, werd geveld door een longontsteking. In het onlangs teruggevonden autopsierapport staat dat Long Wolfs lichaam was overdekt met door kogels en sabels veroorzaakte littekens.

Voor zijn familie was dat geen verrassing. Uit mondelinge overlevering wist die dat Long Wolf menigmaal tegen het Amerikaanse leger had gevochten, onder meer in de legendarische slag bij Little Big Horn (1876), waarin het zevende regiment van generaal Custer door de Sioux werd afgeslacht.

Chief Long Wolf dankt zijn verlate terugkeer naar de prairie aan Elizabeth Knight, een Engelse huisvrouw uit Bromsgrove in Worcestershire. Die kocht zes jaar geleden een tweedehands boekje waarin het droeve lot van de chief werd beschreven. Knight raakte in de ban van het verhaal, spoorde het graf van Long Wolf op - zij wist dat op zijn steen een wolf stond afgebeeld - en besloot daarna op zoek te gaan naar nabestaanden.

In 1993 vond zij die door een advertentie in een krant in Zuid-Dakota. De nakomelingen van Lizzie Black Feather (geboren Long Wolf) waren al jaren tevergeefs op zoek naar de laatste rustplaats van de chief. Nu ze eindelijk wisten waar hij lag, duurde het nog vier jaar voor alle bureaucratische hindernissen waren genomen en de oude Sioux eindelijk naar huis kon worden gebracht.

'Wij zijn naar Engeland gekomen om de laatste wens van mijn grootvader te vervullen', zei zijn kleindochter Jessie Black Feather (87) maandag. Haar zoon John Black Feather (60), die met zijn tooi van arendsveren een ongebruikelijk tafereel opleverde op het doorgaans rustige kerkhof: 'Medicijnmannen en heilige mannen zeggen dat de geest niet zal rusten, voor het lichaam naar huis is gebracht. Daarom is dit belangrijk voor ons.' Zondag geven de Oglala Sioux chief Long Wolf terug aan de aarde van het Pine Ridge Reservaat waaruit hij lang geleden was voortgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden