Ochten bereidt zich voor op vrijlating Henkie van de S.

'Er stonden hier ouders, bereid hem te lynchen' Van onze verslaggever..

Frank Poorthuis

OCHTEN

Henkie van de S., een zwakbegaafde jongen die in het verleden ontucht pleegde met enkele tientallen Ochtense kinderen, komt op 11 februari op vrije voeten. En Ochten is in rep en roer. In de huiskamer van de familie van Zomeren vertolken de drie bewoners het hele scala aan opinies dat de volksmond rijk is.

'Voor zulke lui moeten ze de doodstraf weer invoeren', zegt de volwassen dochter des huizes. 'Ik zou niet graag de moeder van die misbruikte kinderen zijn', oppert mevrouw Van Zomeren. Maar vader, na een diepe haal aan zijn shaggie, zegt: 'Die jongen heeft zijn straf erop zitten. Die moet je een nieuwe kans geven. En niet, zoals onze burgemeester wil, naar elders verbannen.'

Henkie van de S. is niet zomaar een uit gevangenschap terugkerende zedendelinquent. Hij wordt niet vrijgelaten omdat hij uitbehandeld is, maar omdat hij de leeftijdsgrens heeft bereikt voor jongens met jeugd-tbs. Vier jaar geleden werd Henkie opgepakt. Op 11 februari moet hij worden vrijgelaten, omdat hij 21 wordt. Maar volgens de gemeente is Henkie 'absoluut niet uitbehandeld'. Het risico dat hij weer in de fout gaat zal levensgroot aanwezig zijn.

Burgemeester Zomerdijk heeft over de kwestie ('een leemte in de wetgeving') een brief geschreven aan minister Sorgdrager van Justitie. Hij wil een oplossing. Vooruitlopend daarop heeft hij de ouders van Henkie gevraagd het dorp te verlaten. Maar ze willen niet. En daarom hebben vijf ouderparen van kinderen die door Henkie zijn misbruikt bij de rechter een straat- en contactverbod geëist, dat geldt voor heel de regio Tiel.

Het geding dient maandag. Maar de gemeente zit ook niet stil. In december haalde Zomerdijk de ouders van Henkies slachtoffers bij elkaar om hen te informeren over de aanstaande vrijlating van de dader. Gisteravond zijn de overige ouders, leerkrachten van de drie basisscholen en bestuurders van plaatselijke jeugdclubs bijeengeroepen in het dorpshuis. 'Om hen voor te bereiden op Henkies terugkomst', zegt de gemeentevoorlichter. 'We wilden geen heksenjacht ontketenen, maar extra oplettendheid is geboden'.

Een 'heksenjacht' is ook niet het woord dat directeur A. van Nieland van openbare basisschool de Houtkoperschool zou gebruiken. 'Ik heb volledig begrip voor wat er gebeurt. Wij hebben hier in het dorp onze portie wel gehad. We hebben behoefte aan rust.'

Het lot was de leerlingen van zijn school niet bepaald goed gezind. Niet lang na Henkie van de S. misbruikte nog een tweede dorpsgenoot enkele zeer jonge kinderen van de school. Al een tiental Ochtense ouders verhuisde om deze reden zelfs naar elders.

'En nu dit weer', zegt de directeur. 'Dat Henkie naar huis wordt gestuurd omdat hij 21 wordt en niet omdat hij uitbehandeld is; dat kan natuurlijk niet.' De situatie in het dorp is niet minder dan 'explosief', zegt Van Nieland. 'Als die ouders dat kort geding verliezen, en die kans is er, dan denk ik dat er hier ongelukken gaan gebeuren.'

Het zou niet de eerste keer zijn. Toen enige maanden geleden het gerucht ging dat Henkie met proefverlof was, stond het dorp al op zijn kop. Van Nieland: 'Iemand had Henkie gezien met een kind. Het was niet eens waar, maar het was al te laat. Er stonden hier ouders voor mijn deur die bereid waren hem te lynchen'.

'Begrijp me goed', gaat hij door, 'het is triest voor die jongen. Die is ziek. Maar denkt u ook eens aan die ouders van die kinderen.'

En dat is wat je in Ochten steeds weer op straat hoort. 'Als het je eigen kind is en zoiets gebeurt, nou dan moet je zo'n jongen toch niet in de handen vallen', zegt een vader die net zijn zoon van school haalt. 'Nee, die jongen die komt hier echt het dorp niet meer in, hoor.'

Vader Van Zomer in zijn huiskamer is echter niet overtuigd. 'Je kunt die jongen toch niet het weiland in sturen?' 'En als-ie dan weer in de fout gaat?', vraagt mevrouw van Zomeren. 'Die kans mag hij gewoon niet krijgen', zegt zijn dochter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden