Objectief

WAAROM zou de paus eigenlijk niet mogen zeggen dat homoseksualiteit een 'objectieve stoornis' is die 'indruist tegen de natuur'?..

JAN BLOKKER

Ik heb geen idee wat hij ermee bedoelt - 'objectief' vind ik ook niet zozeer een rooms als wel een marxistisch begrip, zoiets als het reëel bestaande socialisme, dat op den duur ook onzin bleek.

Maar daarom juist. Als zelfs de koningin soms ongestraft een onzinnige uitspraak kan doen ('de leugen regeert de pers'), dan mag de paus toch zeker ook wel 'ns?

Een woordvoerder van het COC verklaarde tegenover Het Parool: 'Wat de paus hier zegt, zou een columnist in een Nederlandse krant niet kunnen maken.'

O nee?

Intussen overweegt de Stichting Vrienden van de Gay Krant Johannes Paulus II bij het Europese Hof van Justitie aan te klagen 'wegens smaad, opruiing of het aanzetten tot haat'.

Doorhalen wat niet gewenst wordt.

Volgens hoofdredacteur Henk Krol heeft verdachte 'miljoenen homo's en hun verwanten' gekwetst, en is het tijd om beledigende uitspraken van kerkelijke leiders net zo voor nationale of internationale rechters te wraken als wanneer gewone burgers over de schreef gaan.

Maar hoezo, over de schreef?

'Objectieve stoornis.'

Een voorganger van deze paus bezwoer dat de zon om de aarde draaide, wat ook apekool was. Galileï was zo verstandig om er geen toestanden over te maken: hij wist, zij geloofden, en dat onoverbrugbare verschil leek hem geen brandstapel waard. De tijd zal het leren, moet hij hebben gedacht, en hij hield zich verder gedeisd, want de inquisitie loerde overal.

Daar heeft Henk Krol in ieder geval geen last meer van.

Afgelopen roze zaterdag was het Gay Pride Day in het van oorsprong toch behoorlijk roomse Maastricht, en toen twaalfduizend objectief gestoorde mannen en vrouwen hun TropiGay-parade hadden beëindigd, zei de geestdriftige wethouder van cultuur dat ze wat hem betreft volgend jaar mogen terugkomen, want van elke Nederlandse stadsbestuurder maakt zich een ich-bin-ein-Berliner-gevoel meester zodra het om profijtelijke homoseksuele optochten gaat.

Geen inquisiteur op het Vrijthof te bekennen, dus niks te klagen.

Maar dat is buiten de waard van het Nederlandse minderhedensyndroom gerekend.

Nederlandse minderheden - dus in feite alle Nederlanders - kunnen geëmancipeerd zijn, alom erkend en door de wet beschermd worden, standbeelden krijgen, smartengeld ontvangen, een eigen zendvergunning bezitten en op Prinsjesdag, voor het WK-voetbal of de inhuldiging van Sinterklaas apart worden uitgenodigd, maar ze behouden zich altijd het recht op slachtofferschap voor, en er hoeft maar een beetje paus of columnist aan hun objectieve status aparte te twijfelen, of het huis is te klein.

Terwijl er toch nauwelijks iets viel af te dingen op wat die paus (zelf langzamerhand een minderheid) bitter opmerkte. Ze hadden zijn jubeljaar bezoedeld, maar desalniettemin predikte hij erbij dat we de homoseksuelen 'met begrip, fijngevoeligheid en respect' moeten benaderen, en dat ze het alleen niet moesten doen. Meer niet. Hij heeft ze niet eens vervloekt of met de hel gedreigd, laat staan met wereldse represailles die hij ook niet zou kunnen waarmaken, want Stalin wist al: hij heeft geen divisies.

Een vijand die het niet is - maar voor het Nederlandse minderhedencomplex godzijdank tóch een vijand.

Na afloop van die parade in Maastricht werd de zangeres Imca Marina trouwens gekroond tot 'de koningin-moeder van alle homo's'.

Als columnist in een Nederlandse krant zou ik dat wel een objectieve stoornis durven noemen.

En de aanklacht zie ik met opgeheven hoofd tegemoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden