ColumnCaspar loopt

Nu is het veilig lopen langs de plek waar vroeger de dijken doorbraken

null Beeld

Aflevering 283.

Lopen naar het vasteland, van zeeklei naar zand, van onder NAP naar boven NAP. De Brabantse Wal oplopen vanuit zee, om het maar eens dramatisch te stellen. Ik bedoel natuurlijk de voormalige zee, want de inpolderingen hebben de overgangen minder zichtbaar gemaakt. Nieuw-Vossemeer is al Brabant, in het centrum zijn herbergen en café’s, en dat doet vertrouwd aan.

Toch is niet alles wat het lijkt. Zeeland is meer dan alleen de strijd tegen het water, en ook meer dan alleen de watersnoodramp. Op Walcheren bijvoorbeeld is niet de watersnood de hoofdoorzaak van het verdwijnen van het voormalige landschap, maar de inundatie in de oorlog door de geallieerden. Die onderwaterzetting richtte enorme schade aan. En de hersteloperatie werd aangegrepen om het land rigoureus opnieuw in te richten en ook de laatste oorspronkelijke elementen op te ruimen.

Hier in Brabant, in Nieuw-Vossemeer, dat nog onder zeeniveau ligt, speelde zich dan weer wel een drama af tijdens de watersnood. De dijk brak door en vijftig inwoners kwamen om het leven. In het dorp staat een herdenkingsmonument en even later passeer ik de plek van de dijkdoorbraak, waar ook een monument staat. Dan gaat het verder, langs het Schelde-Rijnkanaal, en door de polder. Ik vervloek mezelf vanwege mijn strikte taakopvatting. Ik ben al de hele dag onderweg en er is eigenlijk geen bal te beleven in deze rechtgetrokken landbouwpolder. Nou ja, een groep kieviten vliegt op, zwart-witte knipperlichten, en hun paarsgroene ruggen glanzen uitbundig in het namiddaglicht.

De Brabantse Wal bij Halsteren.  Beeld Caspar Janssen
De Brabantse Wal bij Halsteren.Beeld Caspar Janssen

Dan de overgang van klei naar zand. Ergens waar de Polderweg overgaat in de Blindenstraat verandert de sfeer, een lichte glooiing, bomenrijen, paardenlandjes, weilandjes, oude boerderijen. Het voelt als het bereiken van het thuishonk. In het dorpscentrum van Halsteren luiden de kerkklokken.

Dan de logistiek. Met de bus opnieuw naar Zeeland, naar Oud-Vossemeer, op Tholen. Daar gaat een buurtbus naar Nieuw-Vossemeer, waar mijn auto staat. Maar de buurtbus gaat niet, die had ik moeten reserveren. Lopen dus weer. Het Schelde-Rijnkanaal over, het bordje Welkom in Brabant. Het schemert al als ik Nieuw-Vossemeer bereik en ook hier de kerkklokken beginnen te luiden.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden