DE GIDSEindelijk weekend

NOS-verslaggever Gerri Eickhof (62) kijkt naar de was. Al jaren

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent
Carolien Spaans

Soms is de beperkte ruimte in deze rubriek verschrikkelijk zonde. Zoals bij Gerri, die mailde dat hij ontspant door naar zijn draaiende wasmachine te kijken. Op zich al een uniek gegeven, en eenmaal ter plekke praatte hij dertien minuten en elf seconden zó kostelijk over de passie voor zijn wassie (sorry), dat deze kolom voelt als een gebarsten worstje.

Een bloemlezing dus maar, die begint bij kleine Gerri en een wastobbe, hoe eerst opa, oma en zijn moeder daarin mochten, dan hij, en dan nog een speciale was, ‘want we hadden in die tijd ook een snelwasser met een rozet en een wringer’. Daar keek hij graag naar, en dat bleef zo toen er een losse centrifuge bij kwam, daarna de langzaamwasser met íngebouwde centrifuge. De Candy-automaat van zijn oom en tante was ook een juweeltje. ‘En toen kwam er een tijd dat het ineens mode was om naar de wasserette te gaan, ook als je thuis een machine had. We gingen op een vaste avond in de week en er was een automaat met chocolademelk, soep en koffie erin. Heel waterig, maar ik vond het toch lekker.’

Toen de studententijd in een kraakpand, en hoe hij daar een tijdje zijn hobby moest staken omdat de machine naast de wc stond, en die laatste had maar halfhoge wandjes. Dat kijkt noch kakt prettig. Uiteindelijk, in 1989, schafte hij zijn eerste eigen machine aan, een Bosch V454, en naar precies die machine zit hij 31 jaar later nog steeds te kijken. Dat doet hij vanaf de badrand, meestal alleen naar het beginstuk (‘Dan trek ik het laatje even open om het water te zien lopen achter vakje twee’), soms ook de finale: het centrifugeren. Ondertussen probeert hij ingewikkelde situaties in zijn hoofd makkelijk vertelbaar te krijgen. Het Duitse kiesstelsel, de geschiedenis van Shaka Zoeloe, vorig jaar de listeriabacterie. Een hobby binnen een hobby.

O, Gerri test in het weekend ook graag hoe snel hij de markt op en neer kan lopen, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden