Noorse 'brokkenpiloot' torpedeert Wennemars

In één buiteling werd de opgeruimde stemming in het Nederlandse schaatskamp ruw verstoord, toen Erben Wennemars dinsdag op de 500 meter werd getorpedeerd door zijn tegenstander Njs en per brancard definitief het olympisch toneel moest verlaten....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

NAGANO

Ze hadden het er de avond tevoren nog over gehad, hij en zijn maatje Jan Bos. De loting voor de tweede 500 meter had Erben Wennemars gekoppeld aan de dertigjarige sprinter uit Trondheim, een sportman met de reputatie van een brokkenpiloot. Wennemars stond na de eerste dag vijfde in het tussenklassement en had uitzicht op eremetaal, het leek te mooi om waar te zijn.

Bos: 'Erben zei gisteren nog: ''ik moet tegen Njs, ik hoop maar dat ik voor hem zit in de laatste bocht.'' Alsof het zo heeft moeten zijn.'

Tot dat fatale moment leek Wennemars op weg naar een surprise. Na zijn verrassende optreden op de openingsdag, waar hij voor het eerst in zijn leven onder de 36 seconden was gedoken, flitste hij dinsdag opnieuw als een duiveltje over de piste. Maar Njs zat niet ver achter hem en kroop in de laatste binnenbocht onder zijn Nederlandse tegenstrever door.

Njs, wiens benen al zo vaak moeite hadden de enorme krachten te controleren die bij het ronden van een bocht in volle vaart op het lichaam worden uitgeoefend, verloor de macht over de snelheid en glipte weg. Verschrikt rechtte Wennemars de rug, Njs kroop ineen in een vermetele poging zijn aanstormende collega te ontwijken, maar een botsing was niet te voorkomen.

Met zijn linkerschaats voerde Njs onbewust een tackle uit op de rechterenkel van Wennemars, die hard tegen het ijs klapte en deels onder de boarding belandde op het beton. Bos zag het stap voor stap gebeuren. 'Je ziet Erben de bocht ingaan, je ziet Njs de bocht ingaan, je weet hoe ze liggen, hoe ze een bocht rijden, ik dacht meteen: dit kan nooit goed gaan.'

Kermend van pijn lag Wennemars op het ijs, omringd door opgewonden officials wier voornaamste zorg het leek om zo snel mogelijk de baan vrij te maken om de wedstrijd te kunnen voortzetten. Dat leidde tot een woedeaanval van sprintcoach Mueller en Bos en Leeuwangh. En de paniek en frustratie werden alleen maar groter toen de toegesnelde ploegarts Hans Smid vaststelde dat Wennemars' linkerschouder uit de kom was geschoten.

Samen met bondsarts Valentijn Rutgers, van de tribune gesprongen en te hulp geschoten, trachtte Smid het gewricht terug in positie te brengen, maar in het tumult bleek dat ondoenlijk. Pas nadat Wennemars per brancard was afgevoerd kon, na twintig minuten, de linkerarm teruggezet worden. Zichtbaar aangeslagen kwam KNSB-arts Rutgers later tekst en uitleg geven.

'Erben is niet buiten bewustzijn geweest, maar hij heeft wel heel veel pijn gehad. We hebben met veel moeite de arm terug kunnen zetten. En hoe langer zoiets duurt, hoe moeilijker het ook wordt. De spieren verkrampen als zoiets gebeurt, dat maakt het extra moeilijk en pijnlijk. In de catacomben hebben we hem een injectie gegeven. Optimaal herstel zal een paar weken duren.'

De hoop op een medisch mirakel - 'als het alleen de arm uit de kom is geweest, zou hij over een paar dagen misschien kunnen starten', zei Rutgers - werd in het ziekenhuis van Nagano de grond ingeboord. Röntgenfoto's wezen uit dat in de kop van de linkerbovenarm een scheurtje was ontstaan, hetgeen verdere olympische deelname onverantwoord en onmogelijk maakt.

Dat is een bittere pil voor de sprinter die de voorbije zomer als een komeet aan de schaatshemel verscheen, toen hij in Calgary als eerste schaatser de 1500 meter onder de 1.50 volbracht, en tijdens de winter de harten van het publiek stal. Wennemars zei twee dagen geleden nog zich te verheugen op de 1500 meter, donderdag, en de 1000 meter, zondag. 'Ik hoop dat donderdag mijn hoogtepunt wordt', mijmerde hij.

Na overleg tussen chef de mission Ard Schenk en de verschillende coaches werden Jan Bos en Martin Hersman aangewezen als vervangers voor respectievelijk donderdag en zondag. Bos was in eerste instantie naar Nagano gekomen voor de 500 en 1000 meter, Hersman had zich uitsluitend gekwalificeerd voor de 1500 meter.

Opmerkelijk is dat NOCNSF recent een poging ondernam om Jan Bos aan de start te brengen van de 1500 meter. De wereldkampioen sprint heeft op de metrische mijl de snelste tijd ooit (1.48,68) achter zijn naam staan, een officieus record gereden tijdens wedstrijden in november in Calgary. Bij de NK afstanden in december, de nationale selectiewedstrijd voor Nagano, eindigde Bos op de mijl echter slechts als vijfde.

Eén van de andere favorieten voor het spektakelstuk donderdag, Ids Postma, kreeg gisteren een mentale knauw te verwerken. Nadat de Fries maandag op de eerste 500 meter was gevallen, kende hij gisteren bij zijn tweede optreden wederom grote problemen met de binnenbocht. Het kostte hem een goeie eindtijd en een fikse dosis zelfvertrouwen. 'Ik deed mee aan de 500 meter om een goed gevoel kweken voor donderdag, maar het heeft averechts gewerkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden