Noord-Zuidlijn voor Kamer nog te duur

De Tweede Kamer heeft een besluit over de financiering van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam tot september uitgesteld. PvdA-minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat moet duidelijker uitleggen hoe ze aan de rijksbijdrage van 2,05 miljard gulden is gekomen....

De VVD houdt aarzelingen over de hoogte van dit bedrag, maar kwam de minister wel al een eind tegemoet door akkoord te gaan met 1,868 miljard, de som die de regering vorig jaar had gereserveerd. Het CDA, de kleine christelijken en de SP zijn tegen. PvdA, D66 en GroenLinks zijn ferme voorstanders van deze metrolijn, die Amsterdam-Noord dwars door de stad met station Zuid-WTC gaat verbinden en in totaal op 2,4 miljard is begroot.

Netelenbos verbeet na afloop haar teleurstelling: 'We gaan vooruit, want de 1,868 miljard is geaccepteerd.' De Amsterdamse wethouder Köhler (GroenLinks), aanwezig in de Kamer, was niet ontevreden: 'Die paar weken uitstel kunnen we wel hebben. Enkele maanden geleden hadden we nog maar 1,3 miljard. Als het in dit tempo verder gaat. . .'

De liberale coalitiepartner liet zich nog niet vermurwen door Netelenbos' uitleg dat het wat meer was geworden omdat het rijk de risico's van hogere kosten heeft afgekocht in een akkoord met Amsterdam. Dat betekent dat hoofdstedelijke bestuurders bij eventuele tegenvallers niet in Den Haag kunnen aankloppen.

De rijksbijdrage is in de loop der jaren evenwel opgelopen van 1,3 miljard naar 2,05, volgens VVD'er Hofstra een teken van de onbeheersbaarheid van het project. 'Ik mocht van mijn fractie niet verdergaan dan 1,868. Nu moet ik opnieuw overleggen', zei hij na afloop.

De VVD'er viel onder meer over de 70 miljoen extra die is uitgetrokken voor duurdere stations in Noord en de Ferdinand Bolstraat. Netelenbos wees erop dat de gemeente Amsterdam dit bedrag voor haar rekening neemt en niet het rijk. 'Dit is geen goud-op-snee project', zei ze. De bewindsvrouw herinnerde de Kamer eraan dat het principebesluit over aanleg van de lijn al in 1995 is genomen. Ze rekent op een snelle afronding. De minister had er begrip voor dat zo'n omvangrijk project niet vlak voor het reces 'in een achternamiddagje afgeraffeld kan worden'. 'Je wilt op zo'n laatste dag niets forceren, omdat je niet weet hoe 't afloopt', zei ze. 'Ik voel me beschaamd omdat ik nog steeds geen geld aan Amsterdam kan geven. We moeten fatsoenlijk met andere overheden omgaan.'

Netelenbos mag wel al 35 miljoen gulden aan Amsterdam overmaken als vergoeding van de voorbereidingskosten. De Kamer vond de aanvankelijk gevraagde 200 miljoen te veel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.