Noodtoestand in Frankrijk niet langer van kracht

De Franse regering heft vandaag de noodtoestand op. Die werd ingesteld als gevolg van de rellen in de voorsteden in november, waarbij negenduizend auto's in brand werden gestoken en ongeveer drieduizend mensen werden gearresteerd....

De rellen eindigden in november, kort na de afkondiging van denoodtoestand. Maar die bleef nog bestaan, omdat de autoriteiten een nieuweuitbarsting van geweld rond Oud en Nieuw verwachtten.

Maar dit weekeinde werden 'slechts' 425 auto's in brand gestoken.Bovendien bleven directe confrontaties tussen de 25 duizend gemobiliseerdepolitieagenten en de jeugd in de banlieue uit. Volgens de oppositie bleekbij Oud en Nieuw dat er van de gesuggereerde 'terugkeer naar de kalmte' inde voorsteden helemaal geen sprake is. Maar de regering zag er voldoendereden in om het decreet op de noodtoestand in te trekken.

Dat decreet ging terug op een wet uit 1955, die Frankrijk destijds instaat moest stellen om opstanden in de toenmalige kolonie Algerije neer teslaan. De wet gaf de autoriteiten de bevoegdheid de avondklok in te stellenen vrijelijk huiszoekingen te doen. Maar in de praktijk hebben deprefecten, de hoofden van de Franse departementen, sindsdien nauwelijks vande wet gebruik gemaakt. Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken had hunopgedragen er 'gematigd en verantwoord' gebruik van te maken. De relatietussen de noodtoestand en het wegebben van de rellen is dan ook nietevident.

In de ogen van president Chirac gaf de noodtoestand 'de handhavers vande openbare orde de noodzakelijke middelen om handelend op te treden'. Maarinmiddels kan de 'strikt tijdelijke' instelling ervan, bedoeld 'alsvoorzorg en ter bescherming', weer ongedaan worden gemaakt, aldus depresident.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden