Noodles met champignons


Ingrediënten



1 pak brede rijstnoedels
200 gr champignons
100 gr gegrilde en gehakte pinda's
100 gr taugé
2 blokken gebakken tofu
½ bosje koriander
2 à 3 eetl lichte sojasaus
½ limoen
1 rood pepertje (haal de zaadjes eruit)
peper, zout, suiker
olie om in te bakken
½ bosje lenteui


'Vietnamees koken', stond er afgelopen week zomaar op de voorpagina van de krant. Maar het ging niet over recepten en lekker eten. De moderne Vietnamese keuken kookt op mest, zo bleek uit het verhaal. Met behulp van Nederlandse biogasinstallaties wordt het gas uit koe- of varkensmest omgezet in brandstof voor het fornuis. Je ruikt er niets van, schreef de correspondent bemoedigend.

Wát er op dat bijzondere fornuis wordt gekookt, staat dus niet in het artikel. Daardoor valt ook niet te berekenen hoeveel mest de koeien en varkens bij elkaar moeten poepen voor de in bananenblad gekookte kleefrijst. Volgens het verhaal in het boek Koken met Quyen (BMP, Antwerpen, ISBN 90 5720 244 1) was dat namelijk het gerecht waarmee prins Lieu ooit het recht op de troonopvolging won. Niet alleen omdat het reuze lekker was, maar vooral wegens de symboliek van de ingrediënten: kleefrijst wordt geassocieerd met diamant en het bananenblad met de rijkdom van de Vietnamese natuur.

Het allerbijzonderste van het gerecht moet de kooktijd zijn geweest. Om twaalf uur een vuurtje aan de gang te houden, moet je dágen hout sprokkelen. Geen wonder dat de meeste Vietnamese bliksemsnel te bereiden zijn. De recepten van Quyen zijn voornamelijk van het type kort koken, snel bakken en klaar. Voor haar rijstnoedels met tofu adviseert ze zelfs voor het gemak voorgebakken tofu (verkrijgbaar bij de meeste toko's) in huis te halen.


Bereidingswijze

Week de noedels in warm water tot ze zacht zijn. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken in een zeef. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de lenteui in ringetjes, maar houd het wit en het groen apart. Hak de koriander grof. Verhit wat olie in de wok en bak het wit van de lenteui goudgeel. Voeg de champignons toe en roerbak ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Voeg de taugé, noedels, het groen van de lenteui, sojasaus, zout, peper en suiker toe en roerbak nog 5 minuten. Schep er dan de tofu doorheen en laat die mee opwarmen. Schep alles op een serveerschaal, bestrooi met koriander en gehakte pinda en giet er net voor het opdienen versgeperst limoensap overheen.

Pay-Uun Hiu


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden