Nog 23 leden van bende Heineken-ontvoerder vast

De Amsterdamse politie heeft maandag naast de Heineken-ontvoerder Cor van Hout nog 23 andere personen gearresteerd. Zij zouden allen lid zijn van een grote drugs- en witwasbende, die onder anderen door Van Hout werd geleid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Amsterdamse recherchechef W. Woelders heeft dit dinsdag gezegd. Woelders leidt het Amsterdamse kernteam. Het is - net als de vijf andere kernteams en het landelijke rechercheteam - belast met de bestrijding van de zware misdaad.

Het team van Woelders voerde het onderzoek uit naar de groep-Van Hout, maar kreeg daarbij hulp van een groot aantal andere rechercheurs. Het onderzoek staat onder supervisie van de Amsterdamse officieren van justitie J. de Vries en F. Teeven. De laatste is bekend van de Hakkelaar-zaak.

Bij de actie van afgelopen maandag waren vierhonderd politiemensen betrokken. Op meer dan honderd plaatsen in binnen- en buitenland werd huiszoeking verricht. De politie nam veel goederen in beslag, waaronder vierentwintig wapens, een miljoen gulden aan contanten, een richtmicrofoon, een gepantserde auto en een gestolen vrachtwagencombinatie met lading.

De groep van Van Hout en Willem Holleeder - een andere Heineken-ontvoerder die ook van deelname aan de criminele organisatie wordt verdacht, maar niet werd gearresteerd - zou talloze drugstransporten hebben uitgevoerd.

Veel van de naar Nederland aangevoerde narcotica werd weer geëxporteerd. Woelders schatte dat de groep tot voor kort twee keer week drugs naar Engeland verscheepte.

De twee Heineken-ontvoerders, die elk een celstraf van elf jaar hebben uitgezeten, zouden samen ook grote belangen hebben verworven op de Amsterdamse Wallen en in de rosse buurt van Alkmaar. De politie onderzoekt of daarbij crimineel verkregen gelden zijn gebruikt.

Aan de samenwerking tussen de twee Amsterdammers kwam vorig jaar om onduidelijke reden een einde. Er werd toen een, nooit opgehelderde, moordaanslag op Van Hout gepleegd.

Gedurende het onderzoek werd in totaal 166 kilo heroïne, 35,5 kilo cocaïne, 19 kilo amfetamine en 6200 kilo soft drugs in beslag genomen. Dankzij ingrijpen van het kernteam konden twee liquidaties worden voorkomen.

Onduidelijk is nog wie er zouden worden gedood en waarom, maar in september werden vijf personen aangehouden die over 200 gram van de springstof TNT bleken te beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden