Nobelprijs natuurkunde

DE natuurkundigen in Nederland begonnen de laatste jaren wanhopig te worden. Waarom was het briljante werk van Gerard 't Hooft en Tini Veltman nog steeds niet bekroond met de Nobelprijs?...

Voor de natuurkunde in Nederland, maar ook voor de gehele vaderlandse wetenschap, is deze Nobelprijs een fantastische gebeurtenis. Honderd procent Nederlands werk. Niks delen met een Amerikaan. Twee Nederlanders samen wereldkampioen natuurkunde.

Ik heb een beetje gevolgd hoe het nieuws zich dinsdag verspreidde over internet. De Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), die het natuurkundig onderzoek in ons land coördineert, was er als de kippen bij. De kranten daarentegen waren minder snel. De lezers van de internet-site van het Amsterdam Parool weten bijvoorbeeld nog steeds niet dat Nederland er twee Nobelprijswinnaars bij heeft. Geen van die twee prijswinnaars komt immers uit Amsterdam. Wel kwam ik dank zij diezelfde krant heet van de naald te weten dat voetbalclub Feyenoord steeds verder wegzakt in de competitie.

Bij de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek(NWO) hebben ze ook rare ideeën over wat nieuws is. NWO financiert een belangrijk gedeelte van het wetenschappelijk onderzoek en pretendeert een sleutelrol te spelen bij de ontwikkeling van alle wetenschappen in ons land.

Op de internet-site van deze NWO, die trouwens binnenkort de prijs voor de oubolligste site van heel Nederland zal ontvangen, is het belangrijkste wetenschappelijke nieuws deze week dat er op 22 oktober een 'publieksdag in het teken van Jonge en oude hersenen' zal plaatsvinden. Vermeld wordt dat de bijeenkomst al wel uitverkocht is, maar dat er voor mediavertegenwoordigers nog plaats is.

Ik begin me zelfs af te vragen of NWO wel een persbericht heeft gemaakt om aan te geven hoe trots ze zijn over deze unieke prijs. Bij de Amerikaanse tegenhanger, de National Science Foundation, weten ze precies hoe het hoort. Directeur Rita Colwell laat in een verklaring aan de pers weten zeer trots te zijn dat de Nobelprijs voor de scheikunde dit jaar naar de Amerikaan Ahmed Zewail is gegaan en zij feliciteert hem daarmee in het openbaar.

Het bestuur van NWO beoordeelde vorig jaar een aantal aanvragen van groepen, afkomstig uit verschillende wetenschappelijke disciplines, die alle dongen naar de titel van toponderzoekschool. Uitverkiezing ging gepaard met een financiële ondersteuning van vele miljoenen guldens per groep. De beoordeling zou uitsluitend plaatsvinden op grond van wetenschappelijke kwaliteit.

Zes groepen werden door NWO geselecteerd. De aanvraag van de groep Theoretische Natuurkunde, waaraan Gerard 't Hooft prominent deelneemt, werd echter niet van voldoende kwaliteit bevonden om in de prijzen te vallen.

We kunnen binnenkort dus nog heel wat meer Nobelprijzen verwachten, toegekend aan onderzoekers verbonden aan de toponderzoekscholen, die volgens NWO stuk voor stuk beter zijn dan de theoretische natuurkunde van Nederland.

De televisie was afgelopen dinsdagavond prachtig. Het NOS Journaal met zeven minuten natuurkunde. Zeven minuten. Nog nooit gebeurd. Het beroep van de twee Nobelprijswinnaars werd aangegeven als kwantumfysicus. Ik had van dat beroep nog nooit gehoord, maar ik vond het een prachtige vondst.

Als de twee binnenkort een lintje krijgen en op Huis ten Bosch worden ontvangen, hoop ik maar dat we dat ook op het Journaal te zien krijgen. Misschien helpt het om het beeld dat de jeugd van de natuurkunde heeft positief te beïnvloeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden