NIOD-medewerker krenkt commissie

Volgens een medewerker van het NIOD heeft de Nederlandse overheid honderden miljoenen verdiend aan de ellende van de holocaust...

Van onze verslaggeefster Hella Rottenberg

Een artikel over successierechten van joden, geschreven door historicus G. Aalders en verschenen in NRC Handelsblad, heeft kwaad bloed gezet bij de commissie-Van Kemenade. Twee deskundigen van de commissie, de historicus P. Klein en de accountant F. Hoek, werken aan een vernietigende reactie die zij volgende week hopen te publiceren.

Aalders, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, publiceerde dinsdag een stuk waarin hij stelt dat de Nederlandse overheid aan de ellende van de holocaust verdiende wel door (omgerekend naar de huidige waarde) 300 tot 400 miljoen gulden te veel aan belasting op nalatenschappen te innen.

Het artikel verscheen twee dagen voordat de commissie-Van Kemenade haar eindverslag over joodse tegoeden presenteerde. De commissie was hogelijk verbaasd over de publicatie van Aalders. Voorzitter J. van Kemenade: 'De directeur van het NIOD, J. Blom, is lid van onze commissie en onderschrijft de conclusies van het eindverslag. Blom wist niet van het artikel van Aalders af.'

Van Kemenade wijst er op dat Aalders in opdracht van de commissie een rapport geschreven heeft over roof en restitutie van joodse eigendommen. Hierin stelde hij het onderwerp van successierechten nauwelijks aan de orde.

'Het had in de rede gelegen', zegt Van Kemenade, 'dat Aalders zijn nieuwe bevindingen had gemeld aan Blom en aan de commissie ter beschikking had gesteld. Dan hadden wij de inhoud eerder gekend en er op kunnen reageren. Blom is in een merkwaardige positie terechtgekomen. Hij zei dat hij was verrast en het hele verhaal niet kende.'

Bij het NIOD zijn Aalders en Blom niet beschikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van het instituut zegt dat Aalders zijn artikel niet bedoeld heeft als kritiek op het werk van de commissie-Van Kemenade.

'Aalders bestudeert al tien jaar het onderwerp van roof en rechtsherstel. Wij juichen het toe als medewerkers over hun onderzoek publiceren, in wetenschappelijke en andere uitgaven. Aalders heeft Blom van te voren gezegd dat het artikel in NRC-Handelsblad zou verschijnen', aldus de woordvoerder.

Professor Klein, die voor de commissie-Van Kemenade een studie deed naar het naoorlogse rechtsherstel, noemt de publicatie van Aalders 'onverantwoord en onverantwoordelijk'. Hij heeft een boze brief gestuurd aan NIOD-directeur Blom.

'Het ergste vind ik dat Aalders met een onjuiste voorstelling van zaken het leed van mensen verergert. Dat mensen denken ''jezus, dat hebben ze ons ook nog aangedaan''. Het riekt naar stemmingmakerij. Dat maakt me boos.'

Klein werkt samen met de KPMG-accountant F. Hoek aan een reactie, waarin zij zullen aantonen dat 'wat Aalders beweert helemaal niet klopt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden