Niks geen linke soep

Soep is wondervoedsel. Het is warm en voedzaam, terwijl je relatief weinig calorieën binnenkrijgt. Een lekkere soep kan van de goedkoopste ingrediënten worden vervaardigd....

Sylvia Witteman

De soep heeft niets met bruiloften te maken: de naam is veeleer een verbastering van het Italiaanse ‘minestra maritata’, wat erop neer komt dat de balletjes en de groente in de soep samen zo’n gelukkig ‘huwelijk’ aangaan.

Een belangrijk ingrediënt, escarole, is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Amerikanen vervangen het vaak door jonge spinazieblaadjes, boerenkool, andijvie of een andere pittige bladgroente. Ook de benodigde ‘orzo’, een piepkleine, rijstkorrelvormige pastasoort, is niet overal te koop. In dat geval doet vermicelli het ook prima, maar liefst natuurlijk die minuscule lettervormige pastaatjes.

Verkruimel het brood en meng het met de geraspte ui, peterselie, het ei, de knoflook, de parmezaan, en voldoende zout en peper met het gehakt. Draai er soepballetjes van en laat die in de ijskast opstijven.

Fruit de gesnipperde ui, wortel en selderij in een grote soeppan in wat boter of olie tien minuten zachtjes aan. Giet er 2 liter krachtige kippenbouillon bij: die verkrijgt men eenvoudig door het karkas en de resten van een gisteren gebraden en genoten kip een uurtje te laten trekken, alles door een zeef te gieten en op smaak te brengen met wat kippenbouillonpoeder of een blokje.

Giet een scheutje marsala of witte wijn bij de soep, doe er een takje oregano in, en breng alles zachtjes aan de kook. Doe nu de gehaktballetjes er bij, voorzichtig, de eerste vijf minuten niet te krachtig roeren, want anders vallen ze uit elkaar. Doe vervolgens de orzo erbij, roer even om, en laat nog tien minuten zachtjes sudderen tot de orzo en de balletjes gaar zijn. Voeg nu de in repen gesneden escarole of andijvie toe en laat een minuutje slinken. Dien de soep op met wat knapperig brood en wat extra parmezaanse kaas in een kommetje erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden