Nieuwegeiner verdacht van moord Sybine Jansons

Een 37-jarige Nieuwegeiner die al sinds 19 september vastzit in verband met twee verkrachtingszaken, wordt door de politie van de regio-Utrecht verdacht van de moord op Sybine Jansons uit Maarn....

Van onze verslaggever

De zaak rond Sybine Jansons leidde begin dit jaar tot grote opschudding.

Het meisje verdween op 19 januari tijdens haar dagelijkse fietstocht van school naar huis. Ondanks een massale zoekactie werd het lichaam van het slachtoffer pas op 24 februari in Breukelen gevonden.

Het onderzoek leek deze zomer vast te lopen, nadat DNA-onderzoek een belangrijke verdachte had vrijgepleit van betrokkenheid bij de moord. De verkrachting van een 16-jarig meisje uit Nieuwegein op 13 augustus en van een 22-jarige stewardess op 2 september zette het rechercheteam op het spoor van de 37-jarige Nieuwegeiner.

Een antecedentenonderzoek wees uit dat de man juist een celstraf van drie jaar had uitgezeten wegens zedendelicten die hij begin jaren negentig in Amsterdam had gepleegd. Na zijn vrijlating in november 1998 verhuisde hij naar Nieuwegein.

Het onderzoek naar de moord op Sybine Jansons heeft, naar nu blijkt, opmerkelijke kanten. Zo is de verdachte al in de eerste week na de verdwijning van Sybine gehoord.

Van januari tot en met juni werkte hij als buschauffeur in de omgeving van Maarn en Doorn. Als zodanig werd hij tijdens een passantenonderzoek door de politie ondervraagd. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie was er destijds geen aanleiding voor nader onderzoek naar de man.

Ook bij het opstellen van een daderprofiel bleef de verdachte buiten beeld.

Na analyse van 3900 zedendelinquenten hield het rechercheteam een groep van 300 serieuze verdachten over. De Nieuwegeiner zat daar niet bij, omdat hij nog in Amsterdam geregistreerd stond.

De verdachte ontkent overigens iedere betrokkenheid bij de moord op Sybine Jansons en de beide verkrachtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden