Nieuwe single, behoed u voor dichtgroeien

Het eerste dat iedere nieuwe single moet leren is: weggooien. Dat lukt niet meteen...

Hanneke de Klerck

De kersverse single heeft zich in de tijd van samenwonen bekwaamd in het pasta rollen, gevogelte ontleden, rozetten vouwen en soufflé voor inzakken behoeden, kan mayonaise slaan en kippenleverpâté maken. Maar die tijd heeft ook tot een onwrikbaar gevoel voor hoeveelheden geleid. De single weet precies hoeveel aardappelen, vlees en groente nodig zijn voor een diner voor twee, hoeveel gehakt en wortel in de lasagna gaan, hoeveel schelvis er dient te worden gekocht voor de schelvis met linzenpuree.

Die hoeveelheden blijft ze kopen (maar dat geldt ook voor hem), zeker in het eerste halfjaar van singleheid, als ze eigenlijk nog niet gelooft dat het 'voor ons allebei beter is' en het 'zo toch niet meer ging', ze nog oprecht denkt dat 'we toch vrienden kunnen blijven' en er nog niet aan wil dat de man-van-haar-leven de man-vaneen-deel-van-haar-leven was.

Ze kookt voor twee. Steeds met de stellige bedoeling het teveel te bewaren voor de volgende dag. Maar het is zo verleidelijk om nog een hapje te nemen van wat overbleef, en nog een, en ach, nog eentje dan. En plotseling is er te weinig over om nog op te warmen.

En trouwens: opwarmen is goed voor erwtensoep, maar de bloemkool wordt er niet lekkerder van. En trouwens ook: wie wordt er nou vrolijk van twee dagen achter elkaar hetzelfde? Nog een hapje dan maar. En nog een.

De single groeit dicht. De snelste manier om daar iets aan te doen is níet te denken aan de kindjes in Afrika, en de pan te legen boven de vuilnisbak. De meer geleidelijke manier gaat vanzelf, en bestaat uit het langzaam loslaten van de geïnternaliseerde standaard-boodschappenlijst.

Het is belangrijk dat de single zich daarbij niets aantrekt van keukenpuristen die hun veto uitspreken over kant-en-klare roerbakmixen. De single die zich door dergelijke stelligheid laat beïnvloeden zit na het eten met een overschot van zeven-achtste broccoli, negen-tiende bloemkool, driekwart paprika, en een bijna ongeschonden bos wortelen. Dat is te veel om weg te gooien.

Groente, vlees en aardappels voor één persoon. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van gelijke grootte. Dep ze droog met keukenpapier. Smelt in een pan met zware bodem een klontje margarine. Aardappels toevoegen, bestrooien met zout en peper en met deksel op de pan twintig minuten bakken. Pan niet openen, wel regelmatig omschudden. Snijd de witlof in kwarten en verhit de olie op een hoog vuur in een braadpan. Voeg de witlof toe. Temper het vuur als de witlof dreigt te verbranden, maar zet het niet te zacht. Strooi na een minuut of tien de suiker over de lof en zet het vuur nog een minuutje hoog, zodat de suiker karameliseert. Eet er rib-eye bij of een varkensfiletlapje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden