Nieuwe roman Rushdie blijkt ondanks embargo overal te koop

Het is ook nooit goed wanneer Salman Rushdie een nieuw boek schrijft: is het niet ayatollah Khomeiny die hem, wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed tracht het schrijven te beletten, dan is het wel zijn uitgever die probeert te verhinderen dat zijn lezers zijn nieuwe boek zodra het er...

Deze week ontstak Random House, de Amerikaanse uitgever van Rushdie's nieuwste boek, The Ground Beneath Her Feet, in drift toen bleek dat dat boek her en der al te koop was. Want dat was niet de bedoeling. Random House had voor het weekeinde van 10 en 11 april een speciale bijeenkomst in New York belegd waarbij het nieuwe boek in een waas van geheimzinnigheid aan enkele vertegenwoordigers van de grote internationale kranten zou worden gepresenteerd. Daarna zou op 13 april wereldwijd de publicatie van het boek volgen. Tot die datum gold voor uitgevers, distributeurs en boekhandelaren een embargo op verkoop van het boek.

Maar donderdag bleek de Engelstalige editie van Rushdie's boek ineens in talrijke Nederlandse boekhandels, alsmede in enkele boekhandels in Londen en New York, gewoon te koop. Hoe dat kon was een raadsel, dat bij nadere inspectie gemakkelijk bleek op te lossen: met enkele Londense boekhandels bleken signeersessies afgesproken, ruim voor de datum van de officiële lancering, in Nederland bleek importeur Nilsson & Lamm The Ground Beneath Her Feet, in de Engelse uitgave van Jonathan Cape, alvast te hebben geleverd. Het verzoek om het boek niet eerder dan op 13 april te verkopen bleek niet doorgesluisd aan de boekhandel. De Nederlandse uitgever van Rushdie, Contact, die de vertaling op tijd klaar had, besloot in allerijl ook de Nederlandse editie dan maar aan de boekhandel te leveren.

Dat schoot Random House in het verkeerde keelgat. Druk faxverkeer was het gevolg, tussen Random House en Contact, tussen Random House en de distributeurs en Contact en de boekhandel. De Nederlandse importeur Nilsson & Lamm deed gedwee een persbericht uitgaan waarin werd erkend dat het er iets was misgegaan en verzocht de boekhandel de zaak terug te schroeven.

Een a-selecte steekproef op vrijdagmiddag leerde dat althans alle belangrijke boekhandels in Amsterdam het boek aanboden, alsook enkele grote boekhandels aan Charing Cross Road in Londen. Het lijkt haast wel of Random House een meesterzet heeft uitgevoerd om ervoor te zorgen dat The Ground Beneath Her Feet zou resulteren in The Sales Above Their Heads.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden