Nieuwe roep om verbod vuurwerk voor iedereen

Raadsleden van GroenLinks proberen opnieuw te bereiken dat in Nederland een vuurwerkverbod voor particulieren wordt ingesteld. Een eerdere poging daartoe strandde bij de Tweede Kamer, maar de Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte ziet mogelijkheden voor een nieuw burgerinitiatief.

null Beeld null

Bonte wil dat het Vuurwerkbesluit uit 2002 zo wordt aangepast dat het uitluiden van het oude jaar met vuurwerk voortaan alleen nog maar door professionele vuurwerkbedrijven mag worden gedaan, onder toezicht van een gemeente. Als dat onhaalbaar blijkt, wil hij dat wettelijk wordt vastgelegd dat gemeenten zelf uitmaken of ze het afsteken van vuurwerk door particulieren al dan niet toestaan.

'Het Rijk decentraliseert zo veel taken', zegt Bonte, die al jarenlang pleit voor een vuurwerkverbod. 'Waarom zouden wij als gemeenten dan niet zelf mogen zeggen of we willen dat consumenten vuurwerk kopen en afsteken? Wij zitten straks weer met de schade.'

Drie jaar geleden sneuvelde een burgerinitiatief van Bonte en zijn Haagse collega-politicus David Rietveld bij de Tweede Kamer. Hoewel het duo ruim voldoende steunbetuigingen (65 duizend) kreeg om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer geplaatst te krijgen, werd het pleidooi voor het instellen van een vuurwerkverbod niet in behandeling genomen.

Flauw
Om 'hele flauwe, gezochte redenen', blikt Bonte terug. Een voorwaarde om een burgerinitiatief op de agenda geplaatst te krijgen, is dat de Kamer het onderwerp niet in de twee jaar voordien heeft besproken. Eind 2008 stemde de Kamer in met het besluit van toenmalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) af te zien van een vuurwerkverbod.

Vandalisme
Volgens Ter Horst bleek uit een enquête dat een vuurwerkverbod maar door 10 procent van de Nederlanders wordt gesteund. Bovendien voorzag ze grote problemen bij het handhaven van zo'n verbod.

Arno Bonte erkent dat de handhaving lastig is, maar ziet dat niet als een onoverkomelijk bezwaar. 'Het gaat erom wat je als overheid wil uitstralen. Moeten we het normaal vinden dat vuurwerk zo veel slachtoffers maakt en bijdraagt aan vandalisme? Het rookverbod kunnen we ook niet honderd procent handhaven. Maar de meeste mensen schikken zich ernaar.'

Bonte zegt de afgelopen weken veel steun te hebben gekregen voor een nieuwe poging om consumentenvuurwerk te verbieden. 'We krijgen natuurlijk ook veel boze reacties. Ons is van alles toegewenst. Dat weerhoudt me niet om het initiatief nieuw leven in te blazen. Straks hebben we het weer over die zogenaamd rustige jaarwisseling met achthonderd gewonden en tientallen miljoenen schade.'

Van de politieke partijen in de Tweede Kamer is alleen de Partij voor de Dieren voorstander van een vuurwerkverbod. Ook een aantal burgemeesters pleit er voor.

Volgens Bonte biedt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gemeenten te weinig mogelijkheden om specifieke maatregelen tegen vuurwerkoverlast te nemen. Wel kan een gemeente bijvoorbeeld een verbod uitvaardigen voor het afsteken van vuurwerk op schoolpleinen. Onder meer Arnhem is daartoe overgegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden