'Nieuwe leider Al-Qaeda 2.0 in VS geboren en opgegroeid'

'Met de dood van Osama Bin Laden afgelopen mei, hebben we Al-Qaeda een beslissende knock-out op de kaak gegeven. De terroristische organisatie zoals we die kenden zal snel aan belang inboeten en plaatsmaken voor een nieuwe en gevaarlijker Al-Qaeda 2.0, waar we nog jarenlang last van gaan hebben.'

Coen Brandhorst
Anwar al-Awlaki, de in de VS geboren nieuwe Bin Laden? © AFP Beeld
Anwar al-Awlaki, de in de VS geboren nieuwe Bin Laden? © AFP

Dat zegt het hoofd van de Amerikaanse Speciale Operatiestroepen, admiraal Eric T. Olson vandaag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox. Deze troepenmacht, die wereldwijd wordt ingezet in de strijd tegen terrorisme, groeide sinds 11 september van 32.000 tot 60.000 manschappen.

Hij verklaart verder dat naast het uitschakelen van Bin Laden ook de volksprotesten in diverse Arabische landen de steun voor terreurbewegingen ernstig hebben doen slinken. 'Mensen in die landen zien dat ze door middel van vreedzaam protest veel meer bereiken dan dat ze een groep terroristen steunen,' aldus Olson.

Anwar al-Awlaki
Hij vervolgt: We blijven natuurlijk wel op de uitkijk naar Bin laden's officiële opvolger Ayman al-Zawahri, maar we kijken vooral ook naar de in Amerika geboren en opgegroeide radikale prediker Anwar al-Awlaki, die zich momenteel in Jemen bevindt en die we beschouwen als de mogelijk nieuwe Bin Laden.

'Deze man, met zijn westerse achtergrond, begrijpt onze samenleving beter dan menig westerling. Ongetwijfeld zal hij moderne methodes gebruiken om zijn doelen te bereiken, zowel in strategische zin als op gebied van het vergaren van publiciteit voor zijn zaak. We moeten er rekening mee houden dat het nog moeilijker zal worden om de terrorist te vinden, omdat de kans dat hij of zij temidden van ons woont groter is.'

Olson steunt de beleidswijziging van president Obama en de Amerikaanse regering om niet langer met (traditionele) massale legeroperaties het terrorrisme te bestrijden. 'Een nieuw soort terrorisme vergt ook een ander soort (kleinschaliger) operaties om terreur te bestrijden.

Olson neemt volgende maand, na een dienstverband van 38 jaar afscheid van de Special Forces.

Admiraal Eric Olson. FOTO WIKIPEDIA Beeld
Admiraal Eric Olson. FOTO WIKIPEDIA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden