Nieuw optimisme over mannenpil

Hoe zit toch met de 'mannenpil', komt die er of niet? 'Ja', luidt deze week het laconieke antwoord van het Nederlandse farmaceutische bedrijf Organon, 'als alles goed gaat, is ie er over een jaar of vijf.' Aanleiding voor het optimisme zijn de eerste resultaten van een proef met een nieuwe...

Vorig jaar april was al duidelijk dat hormonale anticonceptie voor de man tot de reële mogelijkheden behoort. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie liet zien dat met wekelijkse injecties van het mannelijke geslachtshormoon testosteron 98,6 procent van de mannen (tijdelijk) onvruchtbaar kan worden gemaakt. Een belangrijk nadeel van deze methode zijn de pijnlijke injecties in de bilspier en de sterk schommelende testosteronspiegels in het bloed.

Organon kiest in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Edinburgh voor een andere aanpak. In plaats van testosteron het werk te laten doen - het blokkeren van de productie van de geslachtshormonen LH en FSH - wordt gebruik gemaakt van het hormoon desogestrel, dat hetzelfde doet, maar dagelijks in tabletvorm kan worden geslikt. Desogestrel zit ook in Organons bekende derde-generatie anticonceptiepillen Marvelon en Mercilon.

Om te voorkomen dat de man zijn libido verliest - de blokkade van LH en FSH remt ook de testosteronproductie in de zaadballen - wordt testosteron bijgegeven in de vorm van een onder de huid geplaatst implantaat, dat drie of zes maanden lang heel gelijkmatig dit hormoon aan het bloed afgeeft.

In een twee maanden durende proef met deze nieuwe combinatie bij achttien mannen bleek de Schotse onderzoekers dat bij acht proefpersonen de spermaproductie kon worden teruggedrongen tot onder de grens van vijf miljoen zaadcellen per milliliter sperma, wat praktisch gesproken onvruchtbaarheid betekent. Vier van de acht mannen, die de hoogste doses desogestrel kregen, produceerden na twee maanden helemaal geen sperma meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden