Nieuw front tegen grootschalige henneptelers

DEN BOSCH Politie en justitie gaan samenwerken met verzekeraars en energienetbeheerders bij de aanpak van georganiseerde hennepteelt. De private partijen gaan vooral informatie verstrekken over het eigendom van panden waar hennepplantages zijn ontmanteld....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin heeft hiertoe woensdag een publiek-privaat convenant getekend op het stadhuis van Den Bosch. ‘Willen we de georganiseerde misdaad effectief bestrijden, dan moeten we niet eenzijdig strafrechterlijk te werk gaan’, aldus de bewindsman. Hij onderstreepte dat de overheid ook ‘structurele drempels’ moet opwerpen tegen de criminelen. Daardoor wordt criminaliteit ontmoedigd. ‘Nieuw in deze aanpak is dat ook private partijen worden betrokken.’

Peter Jans-Rat, voorzitter van het platform energiediefstal van Netbeheer Nederland, zei dat jaarlijks naar schatting een miljard kilowattuur stroom illegaal wordt afgetapt. Het leeuwendeel daarvan gebeurt door wiettelers. Die hoeveelheid komt overeen met het verbruik van 300 duizend huishoudens. De netbeheerders lijden hierdoor een schade van 40 miljoen euro.

Directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars zei dat ook de verzekeraars veel last hebben van henneptelers. Wietteelt is een brandgevaarlijke activiteit die tot veel schademeldingen leidt. ‘De schade aan de buren vergoeden we, de schade aan het henneppand niet’, aldus De Boer. De verzekeraars zijn alert op hennepteelt in woningen. Er vinden extra inspecties plaats en mensen bij wie een hennepplantage wordt ontdekt, worden uit de verzekering gegooid.

In het convenant, dat voorlopig alleen geldt voor Zuid-Nederland, worden sneller gegevens uitgewisseld van personen die verdacht worden van georganiseerde hennepteelt. Hirsch Ballin onderstreepte dat daarbij garanties zijn ingebouwd voor de privacy van personen.

De politie kan de informatie van verzekeraars en netwerkbeheerders goed gebruiken voor het strafrechterlijk onderzoek. Aan de andere kant is de informatie van politie en justitie nuttig voor private partners om op te treden tegen personen die actief zijn in de hennepteelt. ‘Ze kunnen de relatie met de cliënt opnieuw bezien en maatregelen nemen, zoals een ‘slimme meter’ plaatsen of aanvullende voorwaarden opstellen’, aldus Hirsch Ballin in zijn korte toespraak.

‘Niet alleen de spelers moeten worden gepakt, ook het spel moet uit zijn’, is het motto. Hirsch Ballin herhaalde dat de wietteelt zijn onschuld heeft verloren. ‘Misschien koesteren sommigen nog het romantische beeld van Koos Koets-achtige hippies die wat hennepplantjes kweken voor eigen gebruik. Welnu, dit beeld verdient drastische bijstelling. De hennepteelt heeft grootschalige en georganiseerde vormen aangenomen.’

Volgens recente ramingen telt Nederland enkele tienduizenden hennepkwekerijen. Ze boeken enorme winsten. De omzet wordt geschat op 2,5 tot 5 miljard euro op jaarbasis. Het verdiende geld wordt niet alleen gebruikt om andere criminele activiteiten op te zetten, maar wordt ook geïnvesteerd in de legale economie.

De politie ontmantelt jaarlijks vijfduizend hennepkwekerijen. Daarbij worden 2,8 miljoen hennepplanten en -stekken in beslag genomen en vernietigd. ‘Tot voor kort rolde de politie weliswaar veel kwekerijen op, maar de recherche zocht nauwelijks verder naar de organisaties achter de hennepteelt’, aldus Hirsch Ballin. ‘De laatste tijd komt daar verandering in.’ De samenwerking met verzekeraars en netwerkbeheerders moet politie en justitie helpen bij de speurtocht naar de ‘criminele samenwerkingsverbanden achter de hennepteelt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden