Niet noodzakelijk kwaad

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week Vleesvervangers..

Moeten ze op vlees lijken? Dat is een kwestie die elke keer opduikt als het over vleesvervangers gaat. Rare vraag eigenlijk, want waar zouden ze anders op moeten lijken? Op een banaan? Dan zouden ze wel banaanvervanger heten. En trouwens: van welke koe kun je rondjes snijden? Vlees lijkt op schouderkarbonades en riblappen. Wat in schijven en plakken wordt verkocht, is kneedvlees. En daarmee zijn vleesvervangers nauw verwant, want het is in essentie deeg op basis van soja, schimmel of zuiveleiwit dat in een vormpje wordt geperst. Zullen we een geheim verklappen? Weet u waar bijna alle vleesvervangers van Nederland hun vorm krijgen? In een vleesfabriek in Oss. Niet verder vertellen, is echt zo.Genoeg over vorm. Hoe staat het met de smaak van de nieuwste generatie vleesvervangers? ‘Vegetariër als we zijn, vonden we dit een onderwerp waarover we kunnen meepraten’, schrijven Anja Kastelijn en Hans van den Raadt. ‘Wij vinden alle vegetarische producten van Albert Heijn erg smaakvol.’ Ze zijn niet de enigen. De Tivall-producten van AH worden vaak geroemd. Anne Dulfer zweert bij de balletjes, Rosalie van de Sandt en haar 5-jarige zoontje smelten voor de Marokkaanse schijf, ‘thuis-vegetariër’ (‘Buiten de deur ben ik minder principieel’) Dorien Wolthuis is verslingerd aan de Toscaanse carrés. Sigrid Vermeeren uit Berlijn verheugt zich bij terugkomst op de wokblokjes van de grootste supermarkt van Nederland. ‘En dat als echte vleeseter.’ Joke Straver vindt de hamburgers van Tivall de lekkerste.

Emma van der Zanden komt met een afwijkend geluid. Ze is 24, haar leven lang vegetariër en heeft alles al eens uitgeprobeerd. De hamburgers van Tivall komen bij haar pas op plaats 3, na de stukjes van Quorn en de Vegaballetjes van Vivera. ‘Stevig, kruidig en een droge bite. Veel vleesvervangers zijn hopeloos zompig.’ Vivera is ook de favoriet van Iris Kouwen, maar dan de frikandellen, die per drie worden verkocht. ‘Wat ik een raar aantal vind, maar het doet niets af aan de heerlijke smaak.’ Bij Caroline Clijnk in Koog aan de Zaan is Quorn favoriet. Ze noemt het ‘hondenvlees’, een verbastering van ‘ronde vlees’. ‘Toen mijn dochter Anka jonger was, kon ze de r niet goed uitspreken.’ Opvallend is dat Alpro en Valess, toch ook bekende merken, niet of nauwelijks worden genoemd.In het Proeflab leggen we vijf vleesvervangers naast elkaar van Tivall, Vivera, Alpro, Valess en Quorn. De laatste drie lijken op rubberige kip, het Toscaanse vierkant van Tivall is een smakelijk, maar ietwat drassig bouwsel. De bruine schijf van Vivera is de enige die ons op het verkeerde been zet: hij lijkt bedrieglijk veel op een schijf rul gehakt. Met een borrel op zou je ons ermee kunnen foppen. Dan ben je als vleesvervanger toch in je opzet geslaagd.Overigens blijft Corrie van Schaik uit Enkhuizen erbij dat dat onnodig is. ‘Vlees is niet noodzakelijk en hoeft in principe niet vervangen te worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden